Zelenski: Bătălia cruntă pentru Sievierodonetsk va determina soarta Donbasului

Autor: Laura Buciu Postat la 09 iunie 2022 18 afişări

Zelenski: Bătălia cruntă pentru Sievierodonetsk va determina soarta Donbasului

Bătălia pentru oraşul ucrainean Şievierodoneţk este cruntă şi va determina soarta regiunii Donbas, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, în timp ce trupele ruseşti au devastat oraşul într-un asalt menit să controleze estul Ucrainei, relatează Reuters.

După ce nu a reuşit să preia controlul asupra capitalei Kiev, Kremlinul afirmă că acum încearcă să „elibereze” complet regiunea separatistă ucraineană Donbas, unde separatiştii susţinuţi de Rusia s-au desprins de sub controlul guvernului ucrainean în 2014.

Aproximativ o treime din Donbas era deţinută de separatişti înainte de invazia din 24 februarie.

„Aceasta este o bătălie cruntă, foarte dură, poate una dintre cele mai dificile de-a lungul acestui război”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o declaraţie video, transmisă miercuri seara.

„Sievierodonetsk rămâne epicentrul întâlnirii din Donbas ... În mare parte, acolo se decide acum soarta Donbasului nostru”, a adăugat el.

Luptătorii ucraineni din Sievierodonetsk s-au retras miercuri la periferia oraşului, dar au promis să lupte acolo cât mai mult timp posibil.

Bombardamentele de artilerie au transformat oraşul din provincia ucraineană Luhansk într-un pustiu bombardat. Guvernatorul regional din Luhansk, Serhiy Gaidai, a declarat că centrul oraşului a fost distrus.

„Luptătorii noştri rezistă în zona industrială din Sievierodonetsk. Dar luptele nu au loc doar în zona industrială, ci chiar în oraşul Sievierodonetsk”, a declarat Gaidai pentru televiziunea ucraineană miercuri seara târziu.

Forţele ucrainene controlează în continuare tot oraşul geamăn mai mic al oraşului Sievierodonetsk, Lysychansk, situat pe malul vestic al râului Siverskyi Donets, dar forţele ruseşti distrugeau clădiri rezidenţiale acolo, a spus Gaidai.

Reuters nu a putut verifica în mod independent situaţia la faţa locului în niciunul dintre cele două oraşe.

Ambasadorul Kievului în Statele Unite a declarat pentru CNN că trupele ucrainene sunt mult mai numeroase în Luhansk şi Doneţk, care formează împreună Donbasul, o regiune în mare parte rusofonă.

Dar „aşa cum am văzut deja în bătălia pentru Kiev, putem pierde ceva temporar. Desigur, încercăm să minimizăm acest lucru, deoarece ştim ce (se) poate întâmpla (când) ruşii controlează teritorii, dar îl vom recupera”, a declarat Oksana Markarova.

Gaidai a declarat că Rusia controlează acum peste 98% din Luhansk.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.