Zegrean: Statul de drept s-ar putea deregla dacă la revizuire se umblă doar la unele instituţii

Autor: Otilia Ciocan Postat la 09 decembrie 2014 41 afişări

Statul de drept în România s-ar putea să se "deregleze rău" dacă la revizuirea Constituţiei "se umblă" doar la unele instituţii, a spus marţi preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, întrebat dacă legea fundamentală ar trebui schimbată din temelii.

"Constituţia actuală este gândită pentru acest sistem. Toate instituţiile sunt aranjate pe această Constituţie şi pe acest sistem. Dacă se umblă numai la unele instituţii, s-ar putea să se deregleze rău statul de drept în România", a spus Augustin Zegrean, înainte de începerea şedinţei Curţii Constituţionale.

Preşedintele ales, Klaus Iohannis, a declarat, în 21 noiembrie, în faţa membrilor Curţii Constituţionale, după validarea mandatului, că România are o Constiuţie bună, dar este nevoie de o revizuire şi se impun anumite modificări pentru a o aduce în acord cu diverse stări de fapt sau pentru a elimina unele incertitudini.

"În acest cadru festiv şi în faţa Curţii Constituţionale, daţi-mi voie câteva cuvinte legate de Constituţia României şi preşedintele României: avem o Constituţie care e bună. Este sigur nevoie de o revizuire a Constituţiei, din diferite motive pe care nu vreau să le enumăr acum, dar se impun anumite modificări şi pentru a o aduce în acord cu stări de fapt, dar şi pentru a elimina unele incertitudini", a spus preşedintele ales.

Modificarea Constituţiei, inclusiv cu reducerea numărului de parlamentari, poate fi o oportunitate de remodelare a vieţii politice, sociale şi economice, multiplicarea artificială a crizelor politico-instituţionale din ultimul deceniu aducând România într-un blocaj, a arătat premierul Victor Ponta într-un mesaj transmis luni, la aniversarea a 23 de ani de la aprobarea Constituţiei României.

În opinia premierului, multiplicarea artificială a crizelor politico-instituţionale din ultimul deceniu a adus România într-un blocaj politic şi instituţional care afectează întreaga societate, iar conflictul instituţional de la nivelul Executivului a degenerat, antrenând întreaga societate, tensiunile dintre diferitele puteri şi autorităţi publice având drept consecinţă dereglarea mecanismului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat.

În locul promovării unor forme de echilibrare a puterilor a fost stimulat conflictul instituţional dintre acestea, este opinia premierului.

"Modificarea Constituţiei este un proiect de care avem nevoie si vizează atât transformări în raporturile dintre instituţiile politice, cât şi întărirea condiţiilor participării cetăţeneşti la luarea deciziilor pe toate nivelurile administraţiei. O discuţie de revizuirea/reformarea Constituţiei este absolut necesară, iar Ziua Constituţiei este cadrul potrivit pentru a reaminti această necesitate, care trebuie să devină o prioritate în anul politic 2015, degrevat de presiuni electorale", a precizat Ponta.

El a enumerat, pe scurt, direcţiile revizuirii Constituţiei, cerute de societate şi de evoluţiile ultimilor ani, şi anume definirea clară a puterilor executive şi crearea cadrului pentru o bună colaborare instituţională în interiorul Executivului, asigurarea independenţei justiţiei şi consolidării statului de drept, eliminarea abuzurilor permise în prezent şi protejarea mai bună a cetăţenilor în faţa noilor forme de imixtiune în viaţa privată, dezvoltarea democraţiei participative, care să completeze armonios democraţia reprezentativă, întărirea mecanismelor de dialog între instituţiile politice şi societatea civilă, continuarea descentralizării, inclusiv prin înfiinţarea regiunilor, ca unitate administrativ-teritorială.

Ponta a mai arătat că revizuirea Constituţiei trebuie, în acelaşi timp, să fie completată de o reformă electorală autentică (printr-un nou Cod Electoral, reducerea numărului de parlamentari şi "revenirea la un sistem electoral corect"), dar şi de o modernizare şi reformare autentică a administraţiei locale (pentru diminuarea aparatului birocratic şi eficientizarea administraţiei).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ZEGREAN,
LEGE,
FUNDAMENTALĂ
/actualitate/zegrean-statul-de-drept-s-ar-putea-deregla-daca-la-revizuire-se-umbla-doar-la-unele-institutii-13710152
13710152
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.