​Wizz Air pierde lupta împotriva ajutorului de stat de 62 mil. euro acordat companiei Blue Air în pandemie

Autor: Miruna Diaconu Postat la 29 martie 2023 42 afişări

​Wizz Air pierde lupta împotriva ajutorului de stat de 62 mil. euro acordat companiei Blue Air în pandemie

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a susţinut decizia autorităţilor de reglementare în domeniul concurenţei din UE de a aproba subvenţia primită de Blue Air în valoare de 62 mil. euro, scrie Reuters. Wizz Air, operatorul european de transport aerian care activează în piaţa de low-cost, a pierdut lupta împotriva ajutorului de stat de peste 60 milioane euro acordat companiei aeriene româneşti Blue Air.

În anul 2020, Blue Air a primit un credit garantat de stat în valoare de 62 mil. euro din partea Eximbank, instituţie de credit controlată de Ministerul Finanţelor, aprobat de Comisia Europeană. Ajutorul de stat ar fi trebuit să ajute companie să îşi recupereze pierderile suferite din cauza pandemiei, însă compania a intrat în incapacitate de plată, iar astăzi nu mai operează niciun zbor.

În decizia sa din 2020, Comisia Europeană a declarat că o garanţie de 28 de milioane de euro, pentru a compensa efectele pandemiei, şi o garanţie de 34 de milioane de euro, pentru a-şi acoperi nevoile urgente de lichiditate din cauza pierderilor din pandemie, respectă regulile blocului privind ajutorul de stat.

Wizz Air, ale cărei operaţiuni principale sunt în Europa Centrală şi de Est, a contestat, ulterior, aprobarea de către Comisia Europeană a ajutorului la Curtea de Justiţie Europeană. O serie de transportatori au dat în judecată Comisia pentru compensarea unor ajutoare similare pentru rivalii lor. Curtea de Justiţie a respins argumentele Wizz Air.

„Acţiunea împotriva deciziei Comisiei de aprobare a ajutorului acordat de România companiei aeriene Blue Air în contextul pandemiei de Covid-19 este respinsă în întregime”, au spus reprezentanţii Curţii de Justiţie Europene.​​​

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
blue air,
companie,
pandemie,
acordare,
ajutor de stat

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.