Wizz Air are cea mai mare bază aeriană din reţea în Bucureşti şi 20% din angajaţi sunt români. Ce a mai rămas ungar din compania aeriană?

Autor: Miruna Diaconu Postat la 31 ianuarie 2024 102 afişări

Cea mai mare bază a operatorului ungar Wizz Air se află în Bucureşti, unde sunt în prezent 17 aeronave alocate, de unde compania operează circa 2.400 de zboruri, în medie, lunar dinspre şi înspre Bucureşti.

Wizz Air are cea mai mare bază aeriană din reţea în Bucureşti şi 20% din angajaţi sunt români. Ce a mai rămas ungar din compania aeriană?

La Bucureşti, Wizz Air are 17 aeronave, iar anul acesta va mai adăuga două noi aeronave Media lunară a zborurilor este de 2.400 dinspre şi înspre Bucureşti şi 2.000 de la Budapesta.

Cea mai mare bază a operatorului ungar Wizz Air se află în Bucureşti, unde sunt în prezent  17 aeronave alocate, de unde compania operează circa 2.400 de zboruri, în medie, lunar dinspre şi înspre Bucureşti. Spre comparaţie, Wizz Air operează doar 2.000 de zboruri înspre şi dinspre Budapesta lunar.

Compania va mai aduce încă două aeronave în luna iunie a acestui an şi va creşte numărul aeronavelor alocate în baza de pe Otopeni la 19 avioane.

„Cu această investiţie, compania aeriană va avea 19 aeronave staţionate şi 800 de persoane care vor lucra la baza din Bucureşti, aceasta devenind cea mai mare bază a Wizz Air, consolidându-şi totodată poziţia de lider de piaţă în ţară, cu o cotă de 57%.

În plus, Wizz Air este întotdeauna interesată de noi oportunităţi şi va anunţa orice alte planuri de dezvoltare la momentul oportun”, spun reprezentanţii Wizz Air.

Cea mai importantă piaţă din portofoliul companiei este România, care aduce cele mai multe venituri operatorului ungar. Aproape 20% din angajaţii Wizz Air sunt români. Ce a mai rămas ungar din Wizz Air?

Wizz Air a pornit în Ungaria, iar compania care administrează operatorul se află în Ungaria.

Compania a fost întrebată de mai multe ori de ce nu deschide o companie în România, având în vedere că aici are cea mai mare bază şi încasează cele mai multe venituri din piaţa locală. Jozsef Varadi, CEO-ul Wizz Air, a declarat pentru ZF în vara anului trecut că deschiderea unei companii în România face parte din planurile operatorului, însă nu a avut un termen pentru când ar urma să se întâmple acest lucru.

Adrian Ionaşcu, specialist în aviaţie, spune că legislaţia Uniunii Europene  permite companiei să opereze în orice stat membru fără să aibă o entitate în ţara respectivă.

„România este cea mai mare bază a lor de operare, fiind o companie aeriană, ei pot face orice fără niciun fel de restricţie. Este greu să te lupţi cu o companie ca Wizz Air”, spune Adrian Ionaşcu.

Problemele apar atunci când compania anulează frecvent curse, iar autorităţile naţionale nu pot interveni pentru protejarea consumatorilor.

Impactul pe care compania aeriană îl are pe piaţa locală face ca deciziile sale să impacteze semnificativ activitatea unor aeroporturi din ţară. Spre exemplu, aeroporturi precum cel din Braşov sau Suceava depind aproape în totalitate de cursele Wizz Air. Compania avea o bază aeriană la Suceava pe care a decis să o închidă în toamna anului trecut, iar jumătate din curse au fost transferate pe aeroportul din Iaşi.

Operatorul aerian are şase baze aeriene în România, la Bucureşti, Cluj, Craiova, Sibiu, Timişoara şi Iaşi şi numără peste

170 de rute dinspre aeroporturile locale către 24 de ţări. Compania a transportat circa 13 milioane de pasageri înspre şi dinspre aero­po­rturile locale în 2023, o creş­tere sem­nifi­cativă faţă de anul ante­rior, când a transportat doar 8,5 mi­lioane de pa­sageri.

Wizz Air, venituri de 3,9 mld. euro. Firma înregistrată în România are 1.000 de angajaţi, dar venituri zero. Cum explică operatorul aerian?

Grupul Wizz Air a avut venituri de 3,9 miliarde de euro în anul financiar 2023, care, în cazul operatorului, s-a încheiat în luna martie a anului trecut. Potrivit raportului de venituri al companiei, Wizz Air a încasat din zborurile operate înspre şi dinspre România circa 438 milioane de euro. Pe de altă parte, Wizz Air are o sucursală în România controlată de compania mamă, care, în 2022, a avut o cifră de afaceri de 0 lei şi a înregistrat pierderi de 251 mil. lei, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. Wizz Air Hungary LTD a avut peste 1.000 de angajaţi în 2022. Sucursala Wizz Air din România funcţionează ca un centru de cost, astfel că veniturile încasate din bilete nu sunt înregistrate pe această companie, ci direct de compania-mamă. Pierderile înregistrate de compania din România reprezintă de fapt cheltuielile operaţionale ale sucursalei.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.