Wizz Air a pierdut o veche luptă cu angajaţii români. Ce măsuri este obligată compania să ia

Autor: Ioana Matei Postat la 10 martie 2019 9923 afişări

Sindicatul Aerolimit Professional, din cadrul companiei Wizz Air, a primit decizia definitivă din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în privinţa concedierilor individuale din noiembrie 2014, care au vizat membri ai unui sindicat nou înfiinţat, potrivit unui comunicat de presă trimis de reprezentanţii Sindicatului Aerolimit Professional.

Wizz Air a pierdut o veche luptă cu angajaţii români. Ce măsuri este obligată compania să ia

Astfel, pe 7 martie 2019, ÎCCJ a respins recursul formulat de reclamanta Wizz Air Hungary Kft, Budapest Sucursala Otopeni împotriva Încheierii din 18 noiembrie 2015 şi împotriva Sentinţei nr. 881 din 16 martie 2016 ale Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, ca fiind nefondat.

Decizia ÎCCJ este definitivă.

În 2015, Consiliul Naţional pentru Combatea Discriminării (CNCD) dădea câştig de cauză angajaţilor Wizz Air după ce, în noiembrie 2014,  la puţin timp după notificarea companiei Wizz Air cu privire la existenţa Sindicatului Aerolimit Professional (sindicatul ce reprezintă personalul navigant al companiei Wizz Air Ungaria), liderul acestuia, Mircea Constantin, a fost concediat disciplinar, la putin timp urmându-i 19 membri ai sindicatului, ale căror posturi au fost restructurate de pe o zi pe alta.

CNCD a hotărât că manifestarea dezacordului faţă de înfiinţarea sindicatului reprezintă discriminare, desfacerea contractelor de muncă ale persoanelor asociate cu sindicatul format reprezintă de asemenea discriminare şi, după cum scrie în comunicatul transmis de companie –„Discriminarea a avut ca scop stoparea mişcării sindicale, ceea ce este o faptă extrem de gravă”, scrie în hotărâre. În consecinţă, CNCD aplică o amendă contravenţională totală în valoare de 25.000 de lei pentru Wizz Air Hungary KFT.

„După un proces care a durat 5 ani, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie constată că Wizzair a comis o discriminare pe bază de apartenenţă şi activitate sindicală. Conflictul istoric între patronat şi sindicat trebuie condus spre zona <Cădem de acord să nu fim de acord! >(We agree to disagree!), iar aceste derapaje ale companiilor trebuiesc înfrânate printr-o atitudine demnă, curajoasă şi morală. Poate cheia unei civilizaţii de succes este chiar exercitarea acestor drepturi caştigate, poate că exodul românilor către alte ţări poate fi stopat prin reinventarea unităţii chiar la locul de muncă unde petrecem cea mai mare parte din viaţă.  Poate că este timpul să progresăm, să ne vindecăm de moştenirea regimului comunist şi de traumele adanci lăsate de mineriade. Respectul şi negocierile colective sunt caracteristicile oricărei comunităţi moderne şi organizate” spune Constantin Mircea, liderul sindicatului Aerolimit Professional, în comunicatul de presă transmis recent.

Cazul a fost susţinut de avocatul Costel Gâlcă, acesta fiind şi cel care s-a ocupat de procesul liderului de sindicat, Mircea Constantin, concediat pe false motive disciplinare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
wizz air,
companie,
romani,
angajati,
lupta,
masuri,
obligare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.