Washingtonul îndeamnă Kievul la formarea unui Guvern de tehnicieni

Autor: Anna Primac Postat la 25 februarie 2014 29 afişări

Casa Albă s-a abţinut luni să-l califice pe Oleksandr Turcinov drept preşedinte legitim al Ucrainei după destituirea lui Viktor Ianukovici şi a îndemnat Kievul la formarea unui Guvern de tehnicieni pentru asigurarea interimatului până la alegeri.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui american Barack Obama, Jay Carney, a apreciat că Ianukovici, destituit de Parlament, "nu conduce în mod activ ţara la ora actuală".

Colega sa din cadrul Departamentului de Stat american, Jennifer Psaki, de asemenea, a afirmat că "Ianukovici şi-a pierdut legitimitatea". Psaki şi Carney au declarat că Washingtonul nu ştie unde se află preşedintele ucrainean destituit.

Carney a subliniat că Parlamentul ucrainean "l-a ales pe noul său preşedinte în mod legal". "Şi noi susţinem o normalizare (în Ucraina) în termeni legali şi de ordine publică, pentru a asigura buna funcţionare a instituţiilor", a adăugat el.

Totuşi, purtătorul de cuvânt al lui Obama nu l-a calificat pe preşedintele Parlamentului ucrainean, Oleksandr Turcinov, drept preşedinte interimar al ţării, post în care acesta a fost desemnat duminică de către deputaţii ucraineni.

"Noi colaborăm cu Ucraina şi cu partenerii noştri europeni, precum şi cu Rusia pentru a susţine un proces paşnic, care să răspundă dificultăţilor cu care se confruntă Ucraina", a declarat Carney.

El a evocat "necesitatea de a forma un Guvern de coaliţie pluripartidist, un Guvern de tehnicieni care pot ajuta Ucraina să ia deciziile importante, mai ales în domeniul economic şi financiar, în aşteptarea alegerilor anticipate".

Potrivit purtătorului de cuvânt, Statele Unite consideră că preşedintele rus Vladimir Putin, cu care Obama a discutat vineri despre criza din Ucraina, este interesat de o tranziţie paşnică a puterii la Kiev.

"Nu există nicio contradicţie în faptul că Ucraina şi ucrainenii se apropie de Europa şi că ei păstrează legăturile culturale şi economice de lungă durată cu Rusia", a subliniat Carney.

La rândul ei, Psaki a respins posibilitatea că Ucraina ar fi teatrul unor lupte de influenţă între Statele Unite şi Uniunea Europeană pe de-o parte şi Rusia pe de alta.

"Dorinţa noastră este de a vedea o Ucraină unită şi prosperă", fapt ce ar fi în interesul tuturor, a afirmat ea.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
UCRAINA,
GUVERN
/actualitate/washingtonul-indeamna-kievul-la-formarea-unui-guvern-de-tehnicieni-12143260
12143260
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.