Wall Street Journal: România şi Polonia încearcă să găsească soluţii pentru debitorii în franci

Autor: Florentina Dragu Postat la 20 ianuarie 2015 41 afişări

Guvernele din România şi Polonia încearcă să găsească soluţii la recenta criză a francului elveţian, în contextul în care sute de mii de persoane care s-au împrumutat în franci pentru a-şi cumpăra locuinţe se confruntă cu dificultăţi majore la plata ratelor, relatează Wall Street Journal.

Atât leul, cât şi zlotul s-au depreciat puternic faţă de franc în urma deciziei băncii centrale a Elveţiei de a renunţa la plafonul minim de 1,2 euro/franc, ratele lunare la creditele ipotecare în franci crescând exponenţial.

Leul a pierdut 19,5% faţă de franc în numai trei şedinţe şi a atins luni un minim absolut de 4,4716 unităţi. În şedinţa de marţi, leul a s-a apreciat cu 0,8%, la 4,4354 unităţi faţă de franc.

Wall Street Journal scrie că premierul Victor Ponta a declarat că este deschis la posibilitatea ca împrumuturile în franci să fie convertite în lei, iar Opoziţia a cerut ajutoare financiare de urgenţă pentru cei afectaţi.

Nici reacţiile din partea autorităţilor poloneze nu s-au lăsat aşteptate, iar membrii Ministerului Finanţelor încearcă să evalueze numărul persoanelor care ar putea intra în default, după ce zlotul polonez s-a depreciat în ultimele zile cu aproximativ 20% faţă de francul elveţian.

Împrumuturile în franci elveţieni au fost populare în România, Polonia şi Ungaria în timpul boom-ului din sectorul imobiliar înregistrat înainte de criza economică şi financiară din 2008, datorită dobânzilor foarte mici, sub cele practicate pentru creditele în moneda locală.

În urma deciziei de săptămâna trecută a Băncii Elveţiei, care a condus la deprecierea monedelor din mai multe state europene, autorităţile din România şi Polonia se tem că multe persoane care au credite în franci nu vor putea plăti ratele la timp şi vor fi executate silit.

Ungaria, care anul trecut a decis convertirea în forinţi a împrumuturilor ipotecare în franci elveţieni, reprezintă o excepţie.

"În situaţia actuală, ar trebui să ne concentrăm pentru a-i ajuta pe cei care nu pot supravieţui, pe cei care ar putea să îşi piardă locuinţele", a declarat pentru Wall Street Journal Jacek Bartkiewicz, membru al consiliului executiv al Băncii Naţionale din Polonia.

Majoritatea celor 566.000 de polonezi care au împrumuturi în franci elveţieni au contractat creditele în 2006-2008, când zlotul se tranzacţiona în jur de 2-2,5 unităţi faţă de franc, în timp ce cursul actual este de 4,26 unităţi.

Deciziile de politică monetară luate în 2011 de banca centrală a Elveţiei în urma declanşării crizei financiare şi economice au dus la scăderea ratelor dobânzilor pentru creditele în valută în Polonia, protejându-i pe cei care s-au împrumutat în franci faţă de deprecierea monedei locale. Însă, în urma eliminării plafonului minim pentru cursul franc/euro, zlotul a scăzut puternic, iar costurile cu împrumuturile au crescut accentuat, în ciuda dobânzilor mici.

Ungaria, care până nu demult era într-o situaţie chiar mai gravă, în contextul în care presiunea pe vânzare a monedei locale a crescut din cauza nivelului ridicat al datoriei externe, a decis să transforme în forinţi împrumuturile în franci, utilizând un curs fix forint/franc, sub cel actual.

Potrivit autorităţilor ungare, mai mulţi oficiali din Polonia şi Croaţia au cerut guvernului din Budapesta detalii în privinţa programului pentru conversia împrumuturilor în franci elveţieni, relatează Wall Street Journal.

Ministrul Finanţelor din Polonia, Mateusz Szczurek, a convocat pentru marţi conducătorii băncii centrale şi ai băncilor comerciale locale pentru o discuţie pe tema cursului valutar.

În România, Partidul Naţional Liberal a cerut convocarea în sesiune de urgenţă a Parlamentului pentru adoptarea legii insolvenţei persoanelor fizice, "singura reglementare" care poate ajuta în contextul creşterii francului elveţian.

Premierul Victor Ponta a anunţat că susţine demersul PNL, dar a avertizat că nu poate crea aşteptări nerealiste pentru debitorii în franci elveţieni.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/wall-street-journal-romania-si-polonia-incearca-sa-gaseasca-solutii-pentru-debitorii-in-franci-13775970
13775970
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.