Vodafone România. Soluţii inovatoare de răcire a spaţiilor tehnice: Phase Change Material (PCM), Chilled Water Systems, Dynamic Thermal Management

Postat la 03 martie 2021 49 afişări

Vodafone România. Soluţii inovatoare de răcire a spaţiilor tehnice: Phase Change Material (PCM), Chilled Water Systems, Dynamic Thermal Management

Soluţiile de răcire a spaţiilor tehnice implementate de Vodafone România contribuie deopotrivă la protejarea mediului, precum şi la atingerea obiectivului companiei globale Vodafone de a reduce la zero emisiile de carbon până în 2040, obiective la care s-a aliniat şi filiera locală.

Descrierea inovaţiei:

Vodafone România utilizează tehnologii avansate pentru reducerea amprentei de carbon şi mărirea eficienţei energetice. Astfel, decizia companiei de a achiziţiona 100% energie verde pentru derularea operaţiunilor începând cu luna ianuarie 2020 a fost completată de cea a unei investiţii multianuale, cu scopul de a mări eficienţa energetică a companiei şi a reduce impactul creat asupra mediului.

Ca parte a programul de optimizare a consumului energetic şi de reducere a amprentei de carbon generată demarat în anul 2019, o primă soluţie este reprezentată de materialul Phase Change Material (PCM), o substanţă pe bază de sare ce are proprietatea de a absorbi căldura în timpul zilei şi de a o elibera în timpul nopţii într-un mod complet pasiv, fără a consuma energie electrică, pentru a menţine o temperatură constantă în camera tehnică. Soluţia a fost activată pe data de 1 aprilie 2020 într-una dintre locaţiile tehnice de importanţă majoră ale Vodafone România.

În perioada martie – aprilie 2020, compania a implementat alte două soluţii inovatoare de răcire în spaţiile sale tehnice: sisteme ce funcţionează pe bază de apă răcită (Chilled Water Systems), precum şi sisteme de gestionare termică directă prin senzori controlaţi de un motor de inteligenţă artificială (Dynamic Thermal Management). În linie cu Grupul Vodafone, Vodafone România şi-a asumat angajamentul de a reduce la net zero emisiile de carbon până în 2040, primul pas fiind acela de a elimina toate emisiile de gaze cu efect de seră provenite din activităţile proprii şi din energia cumpărată şi consumată, nu mai târziu de 2030.

Elementul de noutate:

Toate cele trei soluţii de răcire a camerelor tehnice implementate pentru a optimiza consumul de electricitate sunt bazate pe tehnologii de ultimă generaţie. Mai mult decât atât, Vodafone este primul operator telecom din România care a implementat soluţia de răcire bazată pe tehnologia Phase Change Material.

Efectele inovaţiei:

Programul de investiţii a demarat în anul 2019 şi înregistrează deja rezultate semnificative, realizând economii ale consumului de electricitate în cumul de aproximativ 505MWh pe an. Spre exemplu, prin utilizarea tehnologiei PCM s-a înregistrat un consum de energie de aproximativ opt ori mai mic comparativ cu perioada similară a anului trecut, în urma măsurătorilor efectuate în perioada aprilie – octombrie 2020.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.