Viorel Alicuş, director ANRE: Există un model european pe zona de energie regenerabilă în care statul decide şi licitează locaţiile în care se pot instala proiecte, pentru a nu exista congestii, ca în Dobrogea

Autor: Roxana Rosu Postat la 01 martie 2023 126 afişări

Viorel Alicuş, director ANRE: Există un model european pe zona de energie regenerabilă în care statul decide şi licitează locaţiile în care se pot instala proiecte, pentru a nu exista congestii, ca în Dobrogea

La nivel european există un concept de dezvoltare a sectorului de energie regenerabilă în care statul planifică şi include în legislaţie locaţiile în care are interes să fie dezvoltate proiecte şi apoi scoate la licitaţie capacităţile, pentru a nu avea congestii în anumite regiuni, a declarat Viorel Alicuş, director ANRE.

”Există un regulament european care impune conceptul de ”go to place”. Statul trebuie să planifice, să stabilească unde are interes să fie instalate surse regenerabile, ca să nu existe congestii, cum este la noi în cazul Dobrogei. În baza acestui concept să scot la licitaţie capacităţile şi se pot simplifica şi procedurile de racordare. Dar e o chestiune de viitor. Ar trebui aplicat şi în România”, a precizat Viorel Alicuş la ZF Power Summit 2023.

Polonia aplică acest model de acces la reţea, iar  directorul ANRE spune că şi în România ar fi în pregătire un astfel de proiect, pentru contracte pentru diferenţă, care s-ar corela cu ce există la nivel UE.

Directiva Europeană pentru Energie Regenerabilă prevede ca 32% din consumul de energie din UE să provină în 2030 din surse regenerabile. În 2021, Comisia Europeană a propus creşterea ţintei la 40%, iar în 2022 ţinta a fost ridicată la 45%. Propunerea de majorare este analizată în prezent de Consiliul European, o decizie urmând să fie luată în acest an.

În cazul Poloniei, licitaţiile organizate de stat până în prezent vor duce la dezvoltarea unor proiecte de energie regenerabilă de 11,5 GW.  Planul actual al guvernului de la Varşovia este să aloce alte capacităţi de 13GW pe o schemă de şase ani.

 

În cazul României, estimările ANRE arată că circa 3-4.000 de MW ar trebui să intre în funcţiune în următorii 2-3 ani din regenerabile, în contextul în care Transelectrica a primit cereri pentru proiecte de 20.000 de MW, dar rata de succes a proiectelor este de 15-20%.

”În perioada 2011-2013 a existat concurenţă pe capacitate, iar reglementările actuale pe partea de racordare au încercat să evite situaţii neplăcute, pe baza experienţei anterioare. Dar sunt multe situaţii şi pot apărea conflicte. Vrem să simplificăm prevederile din legislaţia primară privind racordarea proiectelor. Vor veni şi noi regelmentări europene pe acest domeniu”, a explicat Viorel Alicuş.

În acelaşi timp, el atrage atenţia că este nevoie de întărirea reţelei de transport, pentru a nu se ajunge în situaţia în care proiectele de regenerabile sunt racordate, fie parcuri mari, fie prosumatori, dar energia nu poate fi evacuată, cu efecte negative asupra planului de business al investitorului.

”Trebuie să ne uităm şi unde ne racordăm. Toată lumea vrea eoliene în zone cu vânt. Din păcate reţeaua e limitată”.

În opinia şefului ANRE, principala problemă actuală sunt prosumatorii, al căror număr se ridica la finele lui 2022 undeva la 40.000. În ultimii ani, numărul de astfel de proiecte a crescut rapid, presiunea pe reţeaua de transport fiind foarte mare în prezent.

”Numărul de necunoscute este mare: cum mă racordez, cum fac asociaţiile de locatari.  Am pornit de la 5 întrebări pe lună şi am ajuns la 500 de întrebări şi creştem”, spune Viorel Alicuş.

În acelaşi timp, multe dintre proiectele de energie verde nu ajung să se realizeze din cauza întârzierilor apărute la primirea autorizaţiei de racordare şi a altor avize.

”Sunt multe documente care se cer pentru a primi autorizaţia de racordare, depind mult de autorităţi centrale şi locale. Poţi sta peste 6 luni pentru autorizaţia de apă, cea de mediu. De aceea multe proiecte nu se mai fac, când investitorii văd costurile şi durata cu racordarea. Sunt multe probleme, dar nu ţin de partea de reglementare”.

O altă necunoscută a pieţei de energie rămâne preţul. Mai ales în cazul producţiei din surse regenerabile, unde volumul este variabil.

”Vara intră multă energie din solar, toamna şi primăvara din eolian, dar iarna nu prea intră. E posibil ca preţul să rămână sus, chiar dacă nu neapărat ca în 2022. Pe de altă parte, avem şi reacţia consumatorilor, care sunt atenţi la preţ, iar scăderea consumului ar putea influenţa reducerea tarifelor”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
proiecte,
refuz,
anre

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.