Vioara lui George Enescu pleacă în turneu, în Bucureşti, Braşov şi satele României

Autor: Madalina Cerban Postat la 25 septembrie 2014 54 afişări

Cea de-a treia ediţie a turneului naţional "Vioara lui George Enescu", care îi are ca protagonişti pe violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail, se va desfăşura, în perioada 27 septembrie - 15 octombrie, în Bucureşti, Braşov şi satele României.

Pentru al treilea an consecutiv, vioara Guarneri del Gesu, ce i-a aparţinut lui George Enescu, va părăsi Muzeul Naţional "George Enescu" - în patrimoniul căruia se află - şi va pleca la drum din Bucureşti, prin satele României, Braşov şi din nou la Bucureşti într-un recital de gală ce va avea loc la Sala Radio.

Turneul este organizat de Radio România, prin Centrul Cultural Media, împreună cu Asociaţia Culturală Accendo.

Pentru prima dată în acest an, vioara lui Enescu va răsuna în parcurile bucureştene - pe 27 septembrie, de la ora 12.00, în Foişorul din parcul Herăstrău, şi pe 28 septembrie, de la ora 12.00, în Foişorul din parcul Cişmigiu. Cele două recitaluri sunt susţinute de ARCUB şi Primăria Municipiului Bucureşti.

Violonistul Gabriel Croitoru şi-a propus, aşa cum a făcut şi marele compozitor român, să ajungă în cât mai multe locuri din România. Elevii de la sate au fost cel mai aproape de spiritul turneului. "Erau extrem de plăcut impresionaţi. Am făcut un fel de lecţii deschise. Le-am explicat: uite cum arată un pian, cum arată o vioară. Unii auziseră de instrumentele respective, alţii nu. În orice caz, eu cred că am atras multă lume de partea noastră şi dacă numai cinci la sută vor reveni într-o sală de concert şi tot este un câştig. Eu şi Horia suntem nişte mesageri ai muzicii clasice care doresc să mai deschidă o cale către sufletul oamenilor şi cred că am reuşit", a declarat Gabriel Croitoru.

În acest turneu, Gabriel Croitoru şi Horia Mihail au invitat alături de ei patru tineri talentaţi, elevi ai liceelor de muzică din ţară: pianistul Radu Prisada va cânta la Greci, în judeţul Tulcea, violonistul Mihail Ciprian Reuţ din Suceava va cânta alături de Gabriel Croitoru la Tescani, în judeţul Bacău, la Gura Râului, în judeţul Sibiu, va urca pe scenă violonista Maria Marica din Cluj, iar la Slătioara, în judeţul Vâlcea, a fost invitat violonistul Mircea Dumitrescu. Toţi cei trei elevi violonişti sunt invitaţi la Sala Radio, la recitalul de gală, din 15 octombrie, de la ora 19.00, ce va marca încheierea turneului.

Programul cuprinde lucrări de Tartini-Kreisler, Ion Scărlătescu, George Enescu, Antonín Dvorak, Camille Saint-Saens. La finalul turneului, la Sala Patria din Braşov şi la Sala Radio din Bucureşti, cei doi muzicieni vor interpreta trei sonate de W.A. Mozart, L. V. Beethoven şi Guillaume Lekeu, programul fiind acelaşi cu cel al recitalului de la Ateneul Român, din 1919, susţinut de George Enescu şi Alfred Alessandrescu.

Itinerariul turneului Vioara lui Enescu 2014 poate fi consultat pe www.vioaraluienescu.ro, www.radioromaniacultural.ro şi www.radioromaniamuzical.ro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
VIOARĂ,
ENESCU,
TURNEU
/actualitate/vioara-lui-george-enescu-pleaca-in-turneu-in-bucuresti-brasov-si-satele-romaniei-13349366
13349366
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.