Victor Căpitanu, One United: Randamentele investiţionale vor continua să se comprime

Autor: Bogdan Alecu Postat la 20 aprilie 2020 1085 afişări

Victor Căpitanu, cofondator şi acţionar al One United Properties, cel mai activ dezvoltator român de pe piaţa locală, estimează că randamentele investiţionale vor continua să se com­prime în următorii doi ani, în contextul în care scăderea dobânzilor bancare va determina marii investitori să aleagă investiţiile în proiecte de birouri.

Victor Căpitanu, One United: Randamentele investiţionale vor continua să se comprime

„Noi vrem să obţinem sub 6,5% pentru One Tower.“

Victor Căpitanu, cofondator şi acţionar al One United Properties, cel mai activ dezvoltator român de pe piaţa locală, estimează că randamentele investiţionale vor continua să se com­prime în următorii doi ani, în contextul în care scăderea dobânzilor bancare va determina marii investitori să aleagă investiţiile în proiecte de birouri.

„Noi estimăm că yieldurile se vor comprima în continuare deoarece pe piaţa mondială vom avea infuzii de trilioane de euro şi dobânzi negative“, explică Victor Căpitanu.

În prezent One United lucrează pe şase şantiere – One Herăstrău Towers (la intersecţia dintre Av. Şerbănescu şi Nicolae Caramfil în Aviaţiei), care va fi gata anul acesta, Neo Timpuri Noi – programat pentru T1/2021, Neo Mamaia, care va fi gata în T3/2020, One Verdi Park, proiectul mixt de pe Barbu Văcărescu, unde a început lucrarea la fundaţie. Al şaselea proiect la care se lucrează este One Cotroceni Park, unde a început lucrul la fundaţie.

„La One Tower avem semnate contracte pentru 40% din spaţii. Clădirea va ieşi la vânzare în următorul an şi ne-am propus să o vindem la un randament investiţional de 6-6,5%“, a subliniat Victor Căpitanu.

La începutul lunii martie a acestui an Fondurile Revetas Capital şi Cerberus au scos la vânzare birourile The Landmark de lângă Piaţa Romană cu un yield-record pentru piaţa locală, de 6,75%, conform datelor din piaţa imobiliară.

Aceasta ar fi a treia cea mai mare tranzacţie de pe piaţa locală de birouri, după cea în care Portland Trust a vândut Oregon Park către Lion's Head Investments contra sumei estimate la 170 mil. euro şi după vânzarea birourilor The Bridge de către Forte Partners către Dedeman.

Victor Căpitanu a subliniat că One United are în prezent un grad redus de îndatorare şi dispune deja de fonduri pentru a continua construcţiile.

„Ce avem în plan să livrăm anul acesta este vândut în proporţie de 80%, iar în aceste condiţii este uşor să construieşti. De asemenea, vânzările merg înainte. Da, pe fondul epidemiei există o încetinire, dar am semnat noi contracte pe rezidenţial şi săptămâna trecută şi în urmă cu două săptămâni, dar la un ritm mai redus. Ce se întâmplă în această perioadă seamănă mult cu ce s-a întâmplat anul trecut cu ordonanţa 114, sau în urmă cu doi ani, când iarna aveam foarte multă zăpadă“, a explicat Victor Căpitanu.

În cazul proiectului One Cotroceni Park dezvoltatorul a semnat contracte pentru 10.000 mp iar pentru încă 15.000 mp a semnat contract de tip head of terms.

Următorul pas îl reprezintă partea de rezidenţial a proiectului.

Prima fază a proiectului de birouri One Cotroceni Park, are suprafaţă brută închiriabilă de birouri (Gross Lettable Area) de 80.000 mp.

În premieră pentru un proiect de birouri din Bucureşti, proiectul One Cotroceni Park va fi direct conectat la viitoarea staţie de metrou Academia Militară printr-un pasaj subteran. Până acum doar două centre comerciale din Capitală au acces direct la metrou – Sun Plaza şi Unirea Shopping Center.

One Cotroceni Park este primul proiect imobiliar mixt din Capitală, care vine atât cu o componentă de birouri, cât şi cu una rezidenţială plus una de retail de 15.000 mp, comparabilă cu cea a unui mall dintr-un oraş secundar din ţară.

One United Properties a cumpărat terenul fostei fabrici Ventilatorul din Bucureşti, cu o suprafaţă de 5,3 hectare. Terenul din zona Răzoare se află între două viitoare staţii de metrou, de pe magistrala către Drumul Taberei – Academia Militară şi Orizont.

Cu cele trei mari proiecte în lucru: One Tower, parte din ansamblu One Floreasca City, turnul de birouri din complexul One Verdi Park şi One Cotroceni Park, One United Properties este dezvoltatorul cu cea mai mare suprafaţă de birouri în construcţie pe piaţa românească.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
randamente,
birouri,
piata,
dezvoltator

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.