Veşti proaste pentru români: Scumpirea gazelor este iminentă, preţurile ar putea creşte din octombrie cu 5%

Postat la 11 septembrie 2018 58 afişări

Având în vedere mai mulţi factori care presează preţurile gazelor, analistul Dumitru Chisăliţă anticipează, pentru MEDIAFAX, o scumpire pe care o consideră iminentă cu 2% până la 5% a gazelor de la 1 octombrie.

Veşti proaste pentru români: Scumpirea gazelor este iminentă, preţurile ar putea creşte din octombrie cu 5%

„Metodologia de stabilire şi de corecţie a preţurilor arată că de la ultima scumpire, operată la 1 august, preţurile de achiziţie la gaze au crescut cu 2% până la 5% şi la fel au crescut şi tarifele de distribuţie. Astfel că este iminentă o scumpire proporţională, care ar trebui să intervină de la 1 octombrie. Desigur, o hotărâre în acest sens o va lua sau nu Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), dar factorii de presiune sunt evidenţi”, a declarat Dumitru Chisăliţă, expert în domeniul gazelor, pentru MEDIAFAX.

„O astfel de hotărâre poate fi luată acum sau, dacă nu, ANRE va fi în situaţia de a scumpi la iarnă gazele şi atunci vorbim de 7% până la 10%. La fel mă aştept şi pentru trimestrul I 2019”, a mai spus Chisăliţă.

El a mai adăugat că, potrivit legislaţiei în vigoare, orice factor de creştere la nivelul operatorilor trebuie inclus şi recunoscut în costuri, astfel că scumpirea gazelor în a doua lună de toamnă este cu atât mai greu de evitat.

Preţul gazelor livrate consumatorilor casnici a crescut cu 5,83% din 1 august, în urma unei decizii a Comitetului de reglementare al ANRE, adoptată în baza solicitărilor furnizorilor de gaze naturale şi în urma analizei costurilor reflectate în preţul final.

Solicitările au venit, în această vară, ca urmare a faptului că, începând cu data de 1 aprilie 2017, preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă s-a liberalizat, producătorii având libertatea să vândă gazele naturale la un preţ care nu mai este reglementat.

Cititi mai multe pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
gaze,
scumpire,
preturi,
crestere,
romani,
mediafax,
analist,
vedere,
pret

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.