Veşti bune pentru părinţi: Ce decizie s-ar putea lua în privinţa concediului pateral

Autor: Alexandru Nanu Postat la 09 aprilie 2021 64 afişări

Veşti bune pentru părinţi: Ce decizie s-ar putea lua în privinţa concediului pateral

La sfârşitul lunii martie a fost depusă la Senat o propunere legislativă privind dublarea concediului de paternitate care va duce la creşterea acestuia cu cinci zile de la cinci zile, cât este în prezent, până la 10 zile cât va ajunge dacă această propunere legislativă va intra în vigoare.

Propunerea legislativă numărul B112/202 - Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii privind concediul paternal nr.210/1999 a fost depusă la Senat în data de 30 martie 2021.

Concediul paternal se acordă în condiţiile prevăzute de lege, în scopul de a asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea noului-născut şi de a facilita concilierea vieţii profesionale cu viaţa de familie în cazul lucrătorilor care sunt părinţi.

Astfel, după intrarea în vigoare a prezentei propuneri legislative, tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal de 10 zile lucrătoare.

În cazul în care tatăl copilului nou-născut a obţinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal se majorează cu 5 zile lucrătoare.

De asemenea, din lege va fi eliminată şi prevederea care stipula că de durata maximă a concediului de paternitate de 15 zile se poate beneficia pentru o singură dată.

În condiţiile proiectului amintit, se va elimina aşadar din lege limitarea conform căreia de durata maximă a concediului de paternitate de 15 zile se poate beneficia doar o singură dată.

Pentru ca această propunere legislativă să intre în vigoare este necesar să fie adoptată de Parlament şi să fie promulgată de şeful statului, ca apoi să fie publicată în Monitorul Oficial.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.