Veste uriaşă pentru românii cu handicap ireversibil! Se schimbă legea. De ce vor beneficia

Postat la 24 octombrie 2023 177 afişări

Veste uriaşă pentru românii cu handicap ireversibil! Se schimbă legea. De ce vor beneficia

Persoanele cu handicap ireversibil scapă de drumurile inutile la comisiile de evaluare. Certificatul va fi pe perioadă nedeterminată

Persoanele cu handicap ireversibil şi care nu pot urma programe de recuperare nu vor mai fi nevoite să meargă periodic în faţa comisiilor de evaluare pentru a primi certificatele, după ce un proiect de lege al USR a fost votat.

Proiectul iniţiat de deputatul USR Radu Panait a fost adoptat de Parlament şi mai este nevoie doar de promulgare pentru ca măsura să intre în vigoare.

Comisiile de evaluare vor fi obligate, astfel, să stabilească termen permanent de valabilitate pentru certificatele eliberate persoanelor cu handicap ireversibil şi oamenii nu vor mai fi puşi pe drumuri.

„Votul dat astăzi (marţi - n.r.) vine, din păcate, la mai bine de doi ani şi jumătate de când am depus proiectul de lege. Se poate spune «mai bine mai târziu, decât niciodată», dar mi-ar plăcea ca parlamentarii să dea dovadă de umanitate şi astfel de iniţiative legislative să parcurgă mai rapid întreg procesul, pentru că oamenii cu handicap nu au ales ei să fie cu handicap. Sper ca legea să fie promulgată cât mai rapid şi oamenii să nu mai fie târâţi pe la comisii”, declară deputatul USR Radu Panait.

În prezent, Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap spune că, pentru persoanele cu handicap a căror afecţiune a generat deficienţe funcţionale şi/sau structural-anatomice într-un stadiu ireversibil şi care nu pot urma programe de recuperare, comisia de evaluare „va stabili” un termen permanent de valabilitate a certificatului. Cu toate acestea, situaţiile semnalate în practică au relevat că prevederile legale nu au fost aplicate întotdeauna şi în mod unitar, înregistrându-se situaţii absurde în care persoane cu membre amputate sunt obligate să se prezinte cu o anumită periodicitate la comisie.

Proiectul votat marţi clarifică legislaţia, stabilind obligaţia comisiei de a elibera certificate cu termen permanent de valabilitate. În caz de nerespectare a dispoziţiilor legale, sancţiunea va fi amendă cuprinsă între 30.000 lei şi 100.000 lei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
handicap,
lege,
romani,
comisii

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.