Veste de salvare?

Postat la 10 martie 2006 1 afişăre

De la inceputul anului, euro a pierdut aproape 11% din valoare in fata leului romanesc, iar dolarul aproape 6%. Pentru cei care si-au pastrat banii in valuta, pierderile nu au fost deloc neglijabile si multi cauta acum alternative de investitii.

De la inceputul anului, euro a pierdut aproape 11% din valoare in fata leului romanesc, iar dolarul aproape 6%. Pentru cei care si-au pastrat banii in valuta, pierderile nu au fost deloc neglijabile si multi cauta acum alternative de investitii.

DEPOZITE IN LEI
Sunt considerate de analisti cele mai sigure pentru perioada urmatoare. Dobanzile pentru acest tip de depozite au scazut, totusi, mult in ultima perioada, iar tendinta de reducere se mentine si in conti-nuare. In prezent, dobanzile anuale oferite de banci sunt de circa 9-10%, in conditiile in care inflatia pe 2005 este estimata la 7-8%. Castigul este asadar infim, investitia fiind mai degraba o conservare a valorii.

FONDURI MUTUALE
Pot aduce castiguri importante, insa doar cele specializate pe actiuni, care anul acesta pot avea randamente de cateva zeci de procente. Cele cu profil de risc scazut vor oferi castiguri mici, deoarece investesc in depozite si titluri de stat. Analistii recomanda calea de mijloc, adica fondurile diversificate, care plaseaza banii atat in actiuni cat si in obligatiuni, titluri de stat si depozite bancare.

BURSA DE VALORI
A adus castiguri imense in anii din urma jucatorilor, randamentul oferit numai in ultimele doua luni fiind de peste 50%. Pare o varianta tentanta de investitii, insa cu doua nuante. In primul rand, investitorii trebuie sa fie sofisticati si sa inteleaga bine mecanismele de piata. In al doilea rand, riscul investitiei este acum mult mai mare decat in urma cu doi ani, multe actiuni fiind deja scumpe.

PIATA IMOBILIARA
Cresterea preturilor la proprietatile imobiliare a adus randamente de pana la 1.000%, mai ales din vanzarea-cumpararea de terenuri in zone cu potential de dezvoltare. Pe viitor insa, cresterea ar putea fi mai moderata, iar introducerea impozitului pe tranzactiile imobiliare va mai taia apetitul speculativ.

AUR
O investitie care, chiar daca nu aduce castiguri spectaculoase, are marea calitate de a fi usor de lichidizat, indiferent de fluctuatiile de pret si in orice moment. In plus, o eventuala evolutie descendenta a pietelor internationale de actiuni poate duce la o crestere substantiala a pretului aurului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Veste de salvare?
/actualitate/veste-de-salvare-979436
979436
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.