Verdict oficial de la ANRE: energia verde, supracompensată

Autor: Roxana Petrescu Postat la 01 aprilie 2013 73 afişări

Concluziile Autorităţii Naţionale de Reglemenare în domeniul Energiei (ANRE) în urma monitorizării pentru anul trecut a efectelor schemei de sprijin pentru energia regenerabilă arată o supracompensare clară mai ales în domeniul proiectelor solare, vizate fiind însă şi energia eoliană şi cea hidro.

Verdict oficial de la ANRE: energia verde, supracompensată

Concluziile Autorităţii Naţionale de Reglemenare în domeniul Energiei (ANRE) în urma monitorizării pentru anul trecut a efectelor schemei de sprijin pentru energia regenerabilă arată o supracompensare clară mai ales în domeniul proiectelor solare, vizate fiind însă şi energia eoliană şi cea hidro. Astfel, în opinia ANRE sprijinul pus la dispoziţia investitorilor în energie solară ar trebui să scadă de la 6 certificate verzi pe fiecare MWh produs la numai 3, la energie eoliană de la 2 la 1,5 certificate verzi, iar pentru cea hidro de la 3 la 2,3 certificate, toate aceste reduceri fiind valabile pentru proiectele care au utilizat tehnologie nouă. „Precizăm că reducerea numărului de certificate verzi, aşa cum rezultă din concluziile raportului de monitorizare, urmează a fi aplicată pe bază de hotărâre de guvern, în conformitate cu prevederile legale“, au mai spus reprezentanţii ANRE. De la începutul anului, au existat mai multe declaraţii ale autorităţilor prin care se anunţa o modificare a actualei scheme de sprijin, dar până în acest moment raportul ANRE este singurul document oficial publicat. În schimb, există mai multe variante de proiecte de ordonanţă de urgenţă prin care sprijinul pus la dispoziţia investitorilor în vânt sau soare ar urma să fie diminuat. Unul dintre acestea stabileşte reducerea numărului de certificate verzi acordate pentru fiecare tehnologie, reducerea nivelului maxim de preţ admis de lege pentru un certificat verde de la 55 de euro la 30 de euro, concomitent cu plafonarea la nivel naţional a capacităţii instalate în astfel de proiecte până la 3.500 MW. O altă variantă prevede amânarea acordării unui număr de certificate verzi pe fiecare tehnologie în parte până în iunie 2016, urmând ca ulterior acestea să fie recuperate de investitori potrivit unui algoritm stabilit de ANRE.

Toate stirile sunt pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ANRE,
energie,
energia verde,
supracompensare
/actualitate/verdict-oficial-de-la-anre-energia-verde-supracompensata-10703324
10703324
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.