Veniturile din TVA si accize au mentinut deficitul bugetar sub limita convenita cu FMI

Postat la 26 octombrie 2010 50 afişări

Cresterea de venituri din TVA si accize a facut ca bugetul general consolidat sa incheie primele noua luni ale anului cu un deficit de 23,3 miliarde lei, sub limita tintei de 28,2 miliarde lei convenite cu FMI.

Ministerul Finantelor a informat ca veniturile la bugetul general consolidat au crescut cu 3,6%, la 120,4 miliarde de lei, in timp ce cheltuielile au crescut cu 1,5%, la 143,7 miliarde de lei, in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent.

La capitolul venituri, cel mai mult au crescut incasarile din TVA (7,3%) si accize (7,9%), in timp ce scaderi fata de primele noua luni din 2009 s-au consemnat la impozit pe venit (3,3%), pe profit (2,0%) si la CAS (5,1%). Au crescut incasarile din venituri nefiscale (19,9%), precum si sumele restituite de Comisia Europeana in contul platilor efectuate (121,5%).

Cheltuielile au crescut mai ales ca efect al majorarii cheltuielilor cu ajutorul de somaj, precum si a celor din sanatate, pentru plata arieratelor catre spitale si furnizorii de medicamente si materiale sanitare.

Au crescut si cheltuielile cu dobanzile, "unde platile pe primele noua luni ale anului sunt mai mari cu 21%, ca urmare a finantarii deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti si a angajarii imprumuturilor pentru acoperirea acestora". Si sumele pentru programele cu finantare UE s-au majorat, fiind cu 161% mai mari ca in intervalul ianuarie-septembrie 2009.

S-au redus, in schimb, cheltuielile de personal (cu 6,4%). In privinta cheltuielilor pentru investitii, acestea au fost de 19,6 miliarde de lei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
finante,
deficit,
buget,
TVA,
accize,
venituri,
cheltuieli,
somaj,
CAS
/actualitate/veniturile-din-tva-si-accize-au-mentinut-deficitul-bugetar-sub-limita-convenita-cu-fmi-7562994
7562994
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.