Vânătoarea după cele mai adânci mistere ale Universului a luat-o de la capăt: Cercetătorii de la CERN vor reporni cel mai mare accelerator de particule din lume. Descoperirile lor ar da peste cap toate regulile lumii noastre

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 01 iulie 2022 128 afişări

Vânătoarea după cele mai adânci mistere ale Universului a luat-o de la capăt: Cercetătorii de la CERN vor reporni cel mai mare accelerator de particule din lume. Descoperirile lor ar da peste cap toate regulile lumii noastre

Cel mai mare accelerator de particule din lume va fi repornit începând de sâmbăta viitoare, pentru ca cercetătorii să poată continua vânătoarea după cele mai mari mistere ale lumii noastre. Acceleratorul a intrat într-o perioada de inactivitate pentru ultimii trei ani pentru a fi îmbunătăţit în materie de precizie si putere, scrie Financial Times.

Repornirea Large Haldron Collider de la Geneva coincide cu a 10 a aniversare a descoperirii „particulei lui Dumnezeu”, care oferă masă elementelor şi componentelor subatomice ale Universului.

Oamenii de ştiinţă speră ca upgradeul adus acceleratroului, unde protonii se ciocnesc la viteza lumnii, va oferi noi dovezi pentru construirea unei „noi fizici” şi va demonstra existenţa unor forţe şi particule care sfidează legile fizicii actuale.

Fizicienii din întreaga lume care lucrează în cadrul CERN speră să descopere inclusiv motivul pentru care materia şi nu anti-materia domină universul, dar şi natura „materiei intunecate”, un element invizibil tuturor instrumentelor ştiinţifice dar despre care se ştie că este mult mai abundent decât materia convenţională.

Unii fizicieni şi-au exprimat îndoiala privind experimentele care se desfăşoară prin intermediul acceleratorului de particule, subliniind că singurul succes notabil a fost descoperirea „particulei lui Dumnezeu” cunoscută şi ca bosonul Higgs în 2012.

„Desigur că ar fi incredibil să avem dovezi, dar s-ar putea ca noua fizică se se arate în mod indirect, creând un tipar de diferenţe în comportamentul particulelor, fapt pentru care am avea nevoie de mai mult timp pentru a aduna informaţiile şi înţelege fenomenul pe deplin”, a declarat Tara Shears, cercetător CERN şi profesor de fizică în cadrul Universităţii Liverpool din Marea Britanie.

Experimentele în cadrul LHC au demonstrat că bosonul Higgs este responsabil pentru masa a tot mai multe particule.

Una dintre întrebările fundamentale la care specialiştii speră să găsească răspund utilizând varianta îmbunătăţită a acceleratorului de particule este dacă particula lui Dumnezeu este o particulă fundamentală indivizibilă sau este produsul unor alte particule încă necunoscute.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.