Valoarea proprietăţilor rămâne o enigmă

Postat la 17 decembrie 2012 11 afişări

Valoarea proprietăţilor din România - te­renuri, locuinţe sau alte active - rămâne o enigmă, în condiţiile în care nicio instituţie nu centralizează în prezent preţurile de tran­zac­ţionare pentru a le face publice şi a da ast­fel o direcţie clară a pieţei.

Ziarul Financiar a pus pentru prima dată pe piaţă un astfel de indice la sfârşitul anu­lui 2006, când preţurile apartamentelor vechi cu trei camere din Bucureşti creşteau cu 3.000-5.000 de euro în fiecare lună, dar ana­liza a reflectat ulterior şi declinul. Din 2011 acest indice este realizat în colaborare cu firma de consultanţă Coldwell Banker, dar această analiză are ca punct de plecare va­lorile solicitate de către proprietari, care pot fi nerelevante într-o perioadă de blocaj al tranzacţiilor. Institutul Naţional de Statistică, BNR şi Uniunea Naţională a Notarilor Publici au semnat la începutul anului 2010 un protocol de colaborare pentru realizarea unui index imobiliar bazat pe preţurile de tranzacţio­na­re a locuinţelor, dar acesta nu a avut con­ti­nui­tate şi nu s-a impus ca un reper în piaţă în aceşti ani în care evoluţia viitoare a pre­ţurilor a fost întrebarea fundamentală a po­ten­ţialilor cumpărători, dar şi a băncilor.

Mai multe pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
financiar,
proprietati,
valoare,
enigma
/actualitate/valoarea-proprietatilor-ramane-o-enigma-10396544
10396544
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.