Valoarea medicamentelor vândute în farmacii sau distribuite prin spitale s-a ridicat anul trecut la 17,82 mld.lei, în creştere cu 10,9%. Topul companiilor este condus de Sanofi, Merck şi Novartis

Autor: Roxana Rosu Postat la 05 februarie 2020 74 afişări

Valoarea medicamentelor vândute în farmacii sau eliberate prin spitale s-a ridicat anul trecut la 17,82 miliarde lei, la preţ de distribuţie, cu 10,9% mai mult faţă de anul 2018, fiind distribuite în total 625 milioane de cutii, în creştere cu 2,1%, potrivit analizei Cegedim Customer Information.

Valoarea medicamentelor vândute în farmacii sau eliberate prin spitale s-a ridicat anul trecut la  17,82 miliarde lei, la preţ de distribuţie, cu 10,9% mai mult faţă de anul 2018, fiind distribuite în total 625 milioane de cutii, în creştere cu 2,1%, potrivit analizei Cegedim Customer Information.

Numărul total de zile de tratament a crescut cu 3,4%.

Din vânzările totale, medicamentele pe bază de reţetă din farmacii s-au ridicat la 377,4 milioane cutii (+0,5%), cel al medicamentelor fără prescripţie din farmacii (OTC) la 217,8 milioane cutii (+5,5%), iar volumul medicamentelor din spital la 30,3 milioane cutii (-1,8%)

Din punct de vedere valoric, vânzările de medicamentele pe bază de reţetă în farmacii au atins 11,48 miliarde lei (+7,8 %), cele ale medicamentelor fără prescripţie (OTC) 4,03 miliarde lei (+14,1%), iar segmentul de spital a atins 2,3 miliarde lei (+22,1%).

Izolând impactul semnificativ al programelor cost-volum-rezultat (CVR) şi într-o măsură mai mică cost-volum (CV) din retail, ce totalizează cca 1,87 miliarde lei, piaţa de medicamente cu reţetă fără contract din farmacii a crescut faţă de anul 2018 cu 6,7%, însumând 9,61 miliarde lei.

Cele mai mari creşteri au fost înregistrate de vânzările de antineoplazice şi imunomodulatoare (+18,9%), urmate de cele  destinate sistemului musculo-scheletic (+15,8%) şi de cele pentru sistemul digestiv şi metabolism (+14,7%). Sub media pieţei s-au situat medicamentele pentru sistemul nervos (+7,1%), sistemul respirator (+6,4%), anti-infecţioasele sistemice (+4,7%) cât şi cele pentru sistemul cardiovascular (+4,5%).

Topul companiilor de pe piaţa farma, în funcţie de volumele vândute, nu s-a modificat anul trecut, pe primul loc rămânând Sun Pharma (inclusiv Terapia), urmată de Zentiva şi Servier (inclusiv Egis).

Din punct de vedere al valorii, cele mai mari vânzări au fost raportate de Sanofi, cu 930,1 mil. lei, urmată de Merck & Co. cu 910,6 mil. lei şi Novartis (inclusiv Sandoz) cu 809,5 mil. lei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
medicamente,
crestere,
miliarde,
farmacii

ALEPH STORY: Dezvoltatorii vor lua în vizor hotelurile vechi pentru a le demola şi pentru a dezvolta hoteluri şi blocuri noi. O discuţie cu Dana Ciriperu, Ziarul Financiar şi Dan Pavel, editor-prezentator ŞTIU

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.