Va propune OMV Petrom dividende speciale? Alina Popa, CFO: Luăm în considerare trei elemente: modificările fiscale, evaluarea investiţiilor şi evoluţia mediului de piaţă
OMV Petrom (SNP), liderul pieţei de carburanţi din România şi cel mai mare producător de hidrocarburi, a anunţat odată cu raportarea cu rezultatelor financiare pe 2024 că intenţionează să propună din nou acţionarilor acordarea unui dividend special, separat de cel deja aprobat din profitul aferent anului trecut. Decizia va fi luată în funcţie de evoluţiile pieţei şi contextul economic.
Compania a introdus această practică începând cu 2022, distribuind dividende în două etape: un dividend ordinar, plătit în prima parte a anului, şi un dividend special, acordat spre toamnă. Petrom semnalează intenţia de a continua această abordare şi în 2025, însă acest an se arată complicat pentru economie cu o încetinire a consumului – remarcată de companie – şi în contextul alegerilor prezidenţiale care determină presiuni pe dobânzi şi prin urmare pot schimba planurile unor companii. OMV Petrom deja a anunţat că are investiţii semnificative în perioada următoare, în parte parte în Neptun Deep. Deci, în funcţie de ce criteria va fi propus dividend special?
“Deci, pentru a lua o decizie, dacă acordăm dividende speciale, vom lua în considerare trei elemente”, spune Alina Popa, director financiar OMV Petrom în teleconferinţa cu analiştii din 30 aprilie.
“Primul este legat de modificările regimului fiscal şi de reglementare din România. Adică, vedem situaţia bugetului de stat. Ne uităm la asta. Vedem potenţiale schimbări după alegeri. Aşa că trebuie să înţelegem foarte clar care sunt aceste schimbări şi în ce măsură ne afectează”.
Petrom activează într-un sector puternic reglementat – cel al energiei – unde deciziile guvernamentale pot avea un impact semnificativ şi rapid asupra profitabilităţii companiilor. Statul poate introduce sau modifica taxe şi contribuţii speciale aproape peste noapte, aşa cum s-a întâmplat, de exemplu, cu taxa de solidaritate introdusă în 2023 pentru companiile din energie.
Astfel de măsuri, decise adesea pe fondul unor nevoi bugetare urgente sau al presiunilor sociale, pot afecta direct planurile financiare ale companiilor, inclusiv cele privind dividendele sau investiţiile.
“Al doilea element este cu siguranţă progresul investiţiilor noastre, avem planuri de investiţii semnificative. Vom evalua. Vom vedea unde ne aflăm cu toate proiectele în desfăşurare. şi a treia dimensiune, desigur, este în jurul evoluţiei mediului de piaţă şi a performanţei noastre financiare în prima parte a anului. în mod clar, suntem o companie foarte puternică. ştiţi, suntem pe o bază de numerar net, iar să fim competitivi pe partea de dividende este important pentru noi. Dar vom evalua toate aceste trei dimensiuni, şi vom decide dacă vom acorda dividende speciale undeva la mijlocul anului”.
În 2024 OMV Petrom a distribuit un dividend special de 0,03 lei pe acţiune, echivalentul a circa 1,9 mld. lei. Austriecii de la OMV - în calitate de acţionar majoritar- au luat jumătate, iar statul român circa 20%.
Pentru 2025 compania a primit aprobarea acţionarilor pentru un dividend cu un randament de 6,3% care va fi plătit pe 3 iunie. Atunci Petrom va face plinul acţionarilor cu 2,8 mld. lei.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro