Unul dintre cele mai scumpe pistoale din lume: Arma cu care s-ar fi împuşcat Van Gogh, vândută la licitaţie pentru 162.500 de euro

Autor: Ana Obretin Postat la 20 iunie 2019 95 afişări

Unul dintre cele mai scumpe pistoale din lume: Arma cu care s-ar fi împuşcat Van Gogh, vândută la licitaţie pentru 162.500 de euro

Arma cu care s-ar fi împuşcat pictorul olandez Vincent Van Gogh a fost vândută pentru 162.500 de euro la o licitaţie care a avut loc miercuri, la casa Drouot din Paris, Franţa, arată CBS News.

Pistolul Lefaucheux din care a pornit glonţul care l-ar fi rănit mortal pe Van Gogh pe 27 iulie 1890, la Auvers-sur-Oise (Val-d’Oise), era estimat la un preţ cuprins între 40.000 şi 60.000 de euro.

Arma nu a fost găsită decât în 1965, când un ţăran a dat peste ea pe câmp. Cu toate că autentificarea obiectului nu este deloc solidă, a contat faptul că este vorba despre acelaşi calibru cu cel al armei care l-a rănit pe pictor şi, mai ales, provenienţa destul de sigură, pistolul fiind păstrat după descoperire de familia care deţine hanul Ravoux d'Auvers-sur-Oise, unde a încetat din viaţă Van Gogh, la două zile după ce a fost rănit.

În 2016, arma a fost expusă la Muzeul Van Gogh din Amsterdam, Olanda.

Nici după descoperirea armei, misterul morţii lui Vincent Van Gogh nu a fost spulberat, cercetătorii arătând că sinuciderea nu este deloc o ipoteză sigură. Una dintre idei ar fi aceea că pictorul ar fi fost rănit de un glonţ declanşat accidental, dintr-o armă abandonată pe câmp de un grup de tineri care se jucau în apropiere.

Pictorul Vincent van Gogh este considerat una dintre cele mai influente figuri din istoria modernă a artei. Născut în 1853, artistul olandez a ajuns cunoscut abia după moartea violentă, la 37 de ani. Deşi perioada sa creativă nu acoperă decât un deceniu, după moartea sa au rămas peste 2.000 de lucrări diverse, între care aproape 860 de tablouri.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PISTOL,
VAN GOGH,
LICITAŢIE

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.