LIVE: Eveniment lansare EY Attractiveness Survey Romania - O transmisiune ZF Partners Events

Unul dintre cei mai puternici şi discreţi milionari din România a dat o lovitură uriaşă de peste 600 de milioane de euro

Autor: Roxana Petrescu Postat la 13 mai 2022 157 afişări

Unul dintre cei mai puternici şi discreţi milionari din România a dat o lovitură uriaşă de peste 600 de milioane de euro

West Power Investments, companie deţinută de omul de afaceri Emanuel Muntmark, proprietarul grupului Monsson, cel mai puternic dezvoltator de proiecte de energie verde din România, a obţinut la finalul lunii martie avizul tehnic de racordare la reţea pentru un parc solar de 1.043,7 MW, în Arad. Dimensiunea proiectului este fără precedent în România, cel mai mare proiect de energie solară care funcţionează acum având o capacitate de 60 MW, în timp ce cel mai mare parc de energie eoliană are o capacitate de 260 MW, tot opera lui Muntmark. Data estimată pentru punerea în funcţiune a acestui parc este finalul anului 2024 şi dacă investiţia se va realiza aceasta ar putea ajunge la 600 de milioane de euro. La o capacitate de 1.043,7 MW, parcul solar ar necesita o suprafaţă de cel puţin 2.400 de hectare, ţinând cont că pentru a monta 1 MW este necesară o suprafaţă de 2,3-2,5 hectare.

"Monsson promite să fie în continuare un actor important în România şi să se dedice dezvoltării surselor regenerabile de energie şi lanţului de servicii adiacente pentru creşterea industriei regenerabile din România şi din Europa. Monsson îşi propune să dezvolte până în 2030 peste 3.500 MW noi ,care, alături de alte proiecte, să ofere României şansa unei independenţe energetice cât mai rapide”, au precizat reprezentanţii Monsson.

Potrivit unei centralizări făcute de grupul Monsson, la acest moment sunt în dezvoltare circa 38.000 MW în proiecte verzi, eoliene şi solare, care au cel puţin un aviz obţinut. Capacitatea este uriaşă raportată chiar la întreg sistemul energetic local, de circa 20.000 MW.

Într-un scenariu pesimist, din toate proiectele care se află acum în dezvoltare, în următoarea decadă România ar putea acomoda circa 14.000 MW, echivalentul în capacitate a 10 centrale de la Cernavodă. Astfel, datele din piaţă, tranzacţiile anunţate sau intenţiile de investiţii oficiale dovedesc că România este în zorii unui nou boom al proiectelor de energie verde, după cel din 2009-2014, perioada în care România era văzută ca una dintre ţările vedetă la nivel global pentru energia verde.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
parc,
crestere,
proiect,
solar,
aviz,
istorie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.