Unul dintre cei mai importanţi oameni ai Fondului Monetar Internaţional lansează un avertisment cutremurător: Economia globală se confruntă cu cea mai provocare din ultimele decenii. Coşmarul inflaţiei prinde rădăcini

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 29 august 2022 475 afişări

Unul dintre cei mai importanţi oameni ai Fondului Monetar Internaţional lansează un avertisment cutremurător: Economia globală se confruntă cu cea mai provocare din ultimele decenii. Coşmarul inflaţiei prinde rădăcini

Băncile centrale se confruntă cu o situaţie economică globală mult mai complicată şi periculoasă decât tot ceea ce au înfruntat în ultimele decenii. Cei mai importanţi oameni din economie şi factori de politică monetară avertizează că problema inflaţiei devine din ce în ce mai greu de eradicat, scrie Financial Times.

FMI, unul dintre cele mai importante autorităţi economice din lume, a atras atenţia asupra dificultăţilor cu care se confruntă atât Rezerva Federală cât şi Banca Centrală Europeană. Analiştii sunt de părere că economia globală a intrat într-o nouă eră, mult mai dificilă şi imprevizibilă.

„Dacă este să vorbim despre următorii cinci ani, elaborarea politicii monetare va fi mult mai greu de realizat decât a fost în cele două decenii de dinaintea pandemiei şi a războiului. Ne aflăm într-un moment în care şocurile economice vor fi mult mai explozive decât am fost obişnuiţi, iar asta va genera compromisuri greu de făcut pentru factorii de politică monetară.”, a declarat Gita Gopinath, director general adjunct al Fondului Monetar Internaţional.

Ritmul de creştere al preţurilor a avansat puternic pe măsură ce lanţurile de aprovizionare globale au suferit tot mai multe blocaje pe fondul pandemiei, lovindu-se în acelaşi timp de o cerere foarte ridicată din partea consumatorilor. Cererea a fost alimentată de sprijinul fiscal şi monetar fără precedent lansat la începutul pandemiei.

Problemele cauzate de pandemie au fost puternic amplificate de război, pentru că lanţurile de aprovizionare cu produse de bază au fost lovite puternic, ceea ce a dus la o creştere şi mai severă a preţurilor.

Pe fondul acestor dinamici, băncile au fost forţate să înăsprească agresiv politica monetară pentru a se asigura că inflaţia nu va afecta şi mai mult economia globală. Cu toate acestea, băncile au o capacitate limitată de a aborda problemele legate de cerere şi ofertă, iar mulţi economişti avertizează că pentru a restabili stabilitatea preţurilor băncile ar putea fi forţate să mărească dobânzile din ce în ce mai mult.

„Majorarea este decisă în speranţa de a reduce inflaţia, însă ea este contracarată de ceea ce se întâmplă cu lanţurile de aprovizionare şi cu ciclurile de producţie”, a declarant David Malpass, preşedintele Băncii Mondiale.

Atât Fed cât şi BCE au declarat război inflaţiei, însă acest război vine după sine cu efecte negative pentru economie. Jay Powell, preşedintele Fed, a avertizat recent că majorarea dobânzilor ar putea determina o slăbire semificativă a pieţei muncii.

Potrivit lui Isabel Schnabel, unul dintre oamenii cheie ai BCE, următorii ani vor fi cunoscuţi în economie drept „Era Volatilităţii”, un nume care atrage atenţia asupra şocurilor economice pe care economia europeană le va suferi. Până la război şi pandemie, ultmele două decenii au fost cunoscute în economie drept „Era Moderaţiei”, pentru că dinamica economică a fost în general stabilă.

Cei mai sceptici economişti sunt de părere că băncile centrale nu vor fi capabile să elimine definitiv o inflaţie atât de ridicată şi înrădăcinată în economie, aceasta urmând să dea bătăi de cap întregii lumi şi în anii următori.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.