UNSAR: Nu ştim câte pensiuni şi hoteluri sunt asigurate la incendiu şi pentru daune aduse turiştilor. Doar 5% din firmele din România au asigurare de răspundere faţă de terţi

Autor: Cristina Bellu Postat la 28 decembrie 2023 42 afişări

UNSAR: Nu ştim câte pensiuni şi hoteluri sunt asigurate la incendiu şi pentru daune aduse turiştilor. Doar 5% din firmele din România au asigurare de răspundere faţă de terţi

Pensiunile şi hotelurile din România nu sunt obligate să se asigure la incediu sau pentru daune aduse terţilor aşa cum se întâmplă pe pieţele dezvoltate economic din Europa de Vest, unde orice întreprindere comercială care lucrează cu publicul este obligată sa aibă o asigure pentru daune aduse terţilor, adică în primul rând clienţii.

O asemenea asigurare ar presupune existenţa unui aviz de securitate la incendiu, care ar preîntâmpina dezastre de tipul “Ferma Dacilor” sau “Crevedia”.

“Pensiunile nu sunt obligate să se asigure. Nu avem informaţii legate de penetrarea acestui tip de asigurare în rândul hotelurilor sau pensiunilor. Ce ştim este că din cele 800.000 de companii care aveau bilanţul financiar depus anul trecut, un procent de 5% (43.000) deţinea o asigurare de răspundere civilă legală sau profesională”, a transmis pentru ZF Alexandru Ciuncan, director executiv UNSAR - Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România.

Pe de altă parte, în România există o serie de poliţe obligatorii precum Asigurarea obligatorie a locuinţelor (PAD), asigurări de răspundere profesională pentru anumite profesii liberale – avocaţi, notari, experţi contabili, asigurări de răspundere pentru personalul medical (malpraxis medical malpraxis medical), asigurare de răspundere a magistraţilor, etc.

“Ideea e ca nu obligativitatea rezvolvă neaparat problema, ci educaţia antreprenorială şi financiară. Chiar dacă în România companiile nu sunt obligate prin lege să deţină astfel de poliţe, acestea sunt o dovadă de spirit civic, de responsabilitate, bună guvernare şi de normalitate”, adaugă Alexandru Ciuncan.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.