Uniunea Europeană se pregăteşte de furtuna energetică: Miniştrii energiei din UE au ajuns la un acord pentru a limita preţurile la gaze în blocul comunitar atunci când acestea vor atinge 180 de euro. "Am rezolvat ultima piesă din puzzle-ul energetic"

Autor: Ştefan Stan Postat la 20 decembrie 2022 47 afişări

Uniunea Europeană se pregăteşte de furtuna energetică: Miniştrii energiei din UE au ajuns la un acord pentru a limita preţurile la gaze în blocul comunitar atunci când acestea vor atinge 180 de euro. "Am rezolvat ultima piesă din puzzle-ul energetic"

Miniştrii energiei din UE au ajuns la un acord pentru a limita timp de trei zile preţurile la gaze în blocul comunitar atunci când acestea vor atinge 180 de euro pe megawatt/oră, în ciuda temerilor că o astfel de intervenţie nu va reuşi să calmeze pieţele şi ar putea ameninţa aprovizionarea cu gaze a Europei, scrie FT. 

Plafonarea, care ar trebui să intre în vigoare la 15 februarie, este cea mai recentă încercare de a limita creşterea preţurilor la energie în bloc şi de a ajuta consumatorii, după ce Rusia şi-a redus o mare parte din exporturile de gaz către Europa.

"Am rezolvat ultima piesă din puzzle-ul energetic", a declarat Jozef Sikela, ministrul ceh al energiei, a cărui ţară deţine preşedinţia rotativă a UE. "A fost nevoie de ceva timp pentru a ajunge la un acord asupra a ceva care cred că este un compromis echilibrat, cu dureri împărţite în mod egal între două tabere."

Germania, care s-a opus cu vehemenţă plafonului din cauza temerilor că ar putea duce la redirecţionarea unor livrări valoroase de gaze din Europa către regiuni mai bine plătite, a fost în cele din urmă de acord după ce au fost introduse măsuri de protecţie care să permită eliminarea mai rapidă a limitei în cazul în care există un risc de penurie de gaze. Ţările de Jos şi Austria, care se opuseseră de asemenea plafonării, s-au abţinut la votul final, iar Ungaria a votat împotrivă.

"Uneori este vorba despre controlul daunelor, iar noi am reuşit destul de mult în acest sens dacă ne uităm la textul cu litere mici", a declarat un înalt oficial german. Berlinul a obţinut, de asemenea, un angajament de a accelera o legislaţie separată menită să uşureze procedurile de aprobare a proiectelor de energie regenerabilă, a declarat Sikela.

Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a descris plafonul ca fiind o "propunere foarte proastă", dar a declarat că Budapesta a obţinut o "mică realizare" care înseamnă că nu va trebui să consulte Comisia Europeană dacă va trebui să modifice contractele de gaz pe termen lung cu Rusia ca urmare a acestei măsuri.

Mai mulţi operatori de piaţă, inclusiv ICE, operatorul contractului european de referinţă pentru gaz TTF, au avertizat că un plafon riscă o creştere a volatilităţii, deoarece comercianţii l-ar ocoli prin tranzacţii extrabursiere nereglementate.

"Ne-am exprimat în mod constant îngrijorarea cu privire la impactul destabilizator pe care un plafon al preţurilor TTF îl va avea asupra pieţei ... . Analizăm detaliile mecanismului anunţat de corecţie a pieţei, fezabilitatea tehnică a acestuia, impactul asupra stabilităţii financiare şi dacă ICE poate continua să opereze pieţe corecte şi ordonate pentru TTF din Ţările de Jos, în conformitate cu obligaţiile noastre de reglementare europene", a declarat ICE în urma acordului de luni.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
gaze,
energie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.