Unii români ar putea ieşi mai repede la pensie. Ce condiţii trebuie îndeplinite

Autor: Alex Ciutacu Postat la 25 martie 2019 6524 afişări

Unii români ar putea ieşi mai repede la pensie. Ce condiţii trebuie îndeplinite

Românii care au lucrat în condiţii speciale de muncă, în general cei care şi-au pus într-un anumit mod viaţa sau sănătatea în pericol, s-ar putea pensiona mai devreme dacă noul proiect legislativ pus miercuri în dezbatere la Senat.

Deputaţii PSD şi ALDE care au venit cu noua propunere legislativă o motivează plecând de la cazul angajaţilor din Complexul Energetic Oltenia, unde, în urma analizelor au fost depistaţi angajaţi cu valori crescute ale glicemiei, hipertensiunii arteriale şi cardiopatii ischemice.

Astfel, angajaţi precum minerii sau cei din alte ramuri ale industriei se încadrează în categoriile speciale, care ar putea ieşi mai repede la pensie.

Măsura, în expunerea de motive a propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, sugerează majorarea perioadei suplimentare care se adaugă la vechime în muncă sau la vechimea în serviciu, de la 3 luni la 4 luni pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite.

Prin urmare, o persoană care a lucrat timp de 30 de ani în condiţii deosebite se va putea beneficia cu 10 ani mai devreme, în timp ce pe legislaţia actuală, cineva care a lucrat timp de 35 de ani în condiţii deosebite se poate pensiona doar cu 8 ani mai devreme.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.