Ungaria ridică steguleţul alb la UE şi FMI

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 28 aprilie 2012 45 afişări

Comisia Europeană a aprobat, în sfârşit, începerea de către Ungaria a negocierilor pentru un credit de la UE-FMI, după ce guvernul lui Viktor Orban a acceptat să ia măsuri de restabilire a independenţei băncii centrale şi să înăsprească programul de austeritate lansat în 2011 sub denumirea de Szell-Kalman, după numele unui prim-ministru ungar din anii 1900.

Noul plan, menit să aducă un plus de economii de peste 500 mil. euro numai în 2012 şi scăderea deficitului fiscal până la 2,2% în 2013, introduce 5 noi taxe, între care o taxă de 0,1% pentru tranzacţiile financiare, una de 16% pentru profiturile companiilor energetice şi una pentru produsele de asigurări.

Guvernul va renunţa la o serie de subvenţii pentru medicamente şi transport public şi va restructura companiile de stat, iar de la anul va reduce la jumătate controversatele "taxe de criză" aplicate băncilor, firmelor din energie şi din telecom.

Comisia Europeană condiţionase începerea formală a negocierilor de rezolvarea procedurilor de sancţiune iniţiate la 17 ianuarie contra Ungariei pentru încălcarea legislaţiei care apără independenţa justiţiei, a băncii centrale şi a autorităţii de protecţie a datelor. În plus, Comisia Europeană a reclamat la Curtea Europeană de Justiţie faptul că Budapesta nu renunţă la taxa specială aplicată companiilor din telecom, considerată a viola legislaţia UE. Lovitura de graţie a venit sub forma suspendării accesului Ungariei la fonduri europene de aproape jumătate de miliard de euro în 2013, ca pedeapsă pentru deficit excesiv (banca centrală tocmai a majorat estimarea de deficit bugetar de la 2,8% la 3,1% anul acesta şi de la 3% la 3,4% la anul).

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ungaria-ridica-steguletul-alb-la-ue-si-fmi-9578328
9578328
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.