Ungaria: din cauza penuriei de forţă de muncă fără precedent, firmele sunt dispuse să plătească salarii foarte mari. În acest moment există 1.256 anunţuri de joburi pe site-urile marilor bănci ungare, unde salariul este de 1960 de euro brut

Autor: Catalina Apostoiu Postat la 01 februarie 2020 347 afişări

Ungaria: din cauza penuriei de forţă de muncă fără precedent, firmele sunt dispuse să plătească salarii foarte mari. În acest moment există 1.256 anunţuri de joburi pe site-urile marilor bănci ungare, unde salariul este de 1960 de euro brut

Sectorul financiar încearcă să ocupe mii de locuri vacante. Salariile sunt mari, salariul mediu brut situându-se la 1.960 euro în toamna lui 2019, iar acestea cresc în continuare rapid. Şi totuşi nimeni nu aplică, scrie Daily News Hungary.

Potrivit biroului naţional de statistică, în acest sector, cu cele mai mari salarii din economia ungară, un angajat obişnuit câştigă peste 1.305 euro pe lună, chiar fără a primi beneficii, pentru copii de exemplu. În pofida salariilor mari, companiile din sector se confruntă cu o penurie continuă de forţă de muncă. În acest moment există 1.256 anunţuri de joburi pe site-urile marilor bănci ungare.

Joburile sunt diverse. Există în continuare multe pe IT, dar există poziţii deschise în aproape toate segmentele de banking. Se pare că segmentul creditării de retail şi corporate creşte puternic, băncile având sute de poziţii vacante pe acest segment. Majoritatea sunt în Budapesta, însă există oportunităţi şi în alte oraşe.

Potrivit datelor biroului de statistică, în ciuda salariilor mari şi aflate în creştere, numărul de angajaţi din sectorul financiar este în scădere rapidă. La sfârşitul trimestrului trei al anului trecut, numai 74.200 de persoane activau în sector, comparativ cu 95.000 în anul anterior.

Pe de altă parte, numărul de angajaţi ai băncii centrale ungare (MNB) este în creştere continuă, situându-se la peste 39.800 în luna octombrie a annuli trecut. Numărul angajaţilor din sectorul bancar a atins un vârf la sfârşitul anului 2008, când instituţiile de credit aveau aproape 44.000 de angajaţi.

Până la sfârşitul anului 2014, numărul acestora a scăzut la 37.817. Reţeaua de sucursale s-a diminuat de asemenea în mod dramatic, 1.000 de unităţi fiind închise din 2013.

MNB nu publică date în mod regulat privitoare la numărul de angajaţi din alte sectoare financiare, însă a raportat recent că 41.700 de persoane erau active pe piaţa brokerajului de asigurări în 2008, numărul acestora scăzând la 27.000 în prezent. Retragerea subvenţiilor de stat pentru economiile pentru achiziţionarea unei locuinţe a avut probabil un impact negativ asupra numărului de angajaţi din acest sector.

Companiile de asigurări nu caută doar persoane pentru poziţii de agenţi. În prezent, există 150 de poziţii vacante numai în cadrul companiilor de asigurări. Acestea au de asemenea nevoie de specialişti IT, dar şi angajaţi pentru departamentele de risk management, evaluarea daunelor şi relaţii cu clienţii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
angajati,
salarii,
locuri de munca,
crestere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.