Unde s-au dus banii noştri: Fondurile de pensii Pilon II şi-au majorat expunerea pe acţiuni la bursă cu 300 mil. lei. MedLife, Petrom şi BRD sunt cap de listă

Postat la 13 mai 2019 97 afişări

Unde s-au dus banii noştri: Fondurile de pensii Pilon II şi-au majorat expunerea pe acţiuni la bursă cu 300 mil. lei. MedLife, Petrom şi BRD sunt cap de listă

Cele mai căutate companii listate la Bucureşti de administratorii Pilon II, ca pondere în capitalul social, sunt MedLife (21,36%), Bursa de Valori Bucureşti (16,2%), Transgaz (16,14%), Banca Transilvania (14,05%), Electrica (13,85%).

Administratorii fondurilor de pensii Pilon II, cu active de 51 mld. lei şi 7,3 milioane de par­ticipanţi, au majorat expu­ne­rea la bursa româ­neas­că cu 4,2% în al doilea semestru din 2018 la 7,3 mld. lei, potrivit datelor agregate de ZF din cele mai re­cente rapoarte semestriale ale fondurilor şi pe baza datelor BVB.

Spre comparaţie, în iunie 2018, investiţiile Pilonului II în acţiuni listate la Bucureşti erau de 7 mld. lei, însă acest lucru nu înseamnă că Pilonul II a realizat achiziţii de 300 mil. lei la bursă în ultimele şase luni ale anului, ci doar că valoarea portofoliului acestora a urcat pe fondul procesului de acumulare de acţiuni.

Bursa românească s-a depreciat cu 8,7% în S2/2018, dinamică determinată de Ordonanţa 114, ceea ce înseamnă că în mare parte ad­mi­nis­tratoriii fondurilor Pilon II, investitori pe termen lung pe piaţa de capital, au profitat de scăderile preţului acţiunilor de la finele anu­lui pentru achiziţia de acţiuni, în special în sectorul bancar.

Cititi mai multe pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
actiuni,
bursa,
fonduri,
majorare

ALEPH STORY: Piaţa imobiliară fierbe: Preţurile apartamentelor cresc de la o lună la alta. O discuţie cu Dana Ciriperu, Ziarul Financiar şi Dan Pavel, Aleph News

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.