Un român a câştigat la CEDO după ce a fost concediat pe nedrept: Instanţele româneşti nu au respectat dreptul la viaţă privată

Postat la 05 septembrie 2017 212 afişări

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) au decis, marţi, că instanţele româneşti nu au respectat dreptul la viaţă şi corespondenţă privată în cazul unui cetăţean român, fiind încălcat articolul 8 al Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului, se arată într-un comunicat al CEDO.

Un român a câştigat la CEDO după ce a fost concediat pe nedrept: Instanţele româneşti nu au respectat dreptul la viaţă privată

Bogdan Mihai Bărbulescu, în vârstă de 38 de ani, a fost concediat în 2007, de compania la care lucra pe postul de inginer însărcinat cu atribuţii în vânzări. În cei trei ani în care a lucrat aici, a creat un cont de mail pentru a comunica cu clienţii. Ulterior, a fost informat de către angajator că este concediat deoarece a folosit serviciul de mesagerie virtuală şi în scopuri personale. Bărbulescu a primit şi un transcript al comunicaţiilor sale, inclusiv a unor mesaje schimbate cu logodnica sa şi cu fratele său.

Bărbulescu a atacat decizia demiterii invocând încălcarea dreptului la intimitate, însă instanţele naţionale nu i-au dat câştig de cauză. Astfel, a luat decizia de a se adresa CEDO. În primă fază, CEDO stabilise că angajatorul are dreptul să supravegheze comunicaţiile pe Internet ale salariaţilor, însă Bărbulescu a atacat decizia. Astăzi, Marea Cameră a CEDO a anunţat decizia definitivă. Astfel, instanţele din România nu au respectat dreptul la viaţă şi corespondeţă privată, încălcând articolul 8 al Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului.

Decizia CEDO vine după ce judecătorii au analizat dosarul Bărbulescu versus România, care se referea la decizia unei societăţi private de a concedia un angajator după ce a monitorizat mesajele electronice ale angajatului, precum şi presupusul eşec al instanţelor naţionale de a proteja dreptul la viaţă privată.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.