Un magazin din România închide tot şi pleacă din ţară. „Am supraestimat piaţa, românilor le place ca luxul să fie la vedere”

Autor: Cristina Roşca Postat la 03 iunie 2020 2208 afişări

Magazinul La Perla, amplasat la parterul hotelului de cinci stele Radisson Blu din Capitală, a fost închis începând cu data de 1 iunie 2020. Acesta este al treilea exit făcut de brandul de lenjerie intimă de lux din România, de fiecare dată marca venind local în sistem de franciză.

Un magazin din România închide tot şi pleacă din ţară. „Am supraestimat piaţa, românilor le place ca luxul să fie la vedere”

Magazinul La Perla, amplasat la parterul hotelului de cinci stele Radisson Blu din Capitală, a fost închis începând cu data de 1 iunie 2020. Acesta este al treilea exit făcut de brandul de lenjerie intimă de lux din România, de fiecare dată marca venind local în sistem de franciză. Acum, magazinul La Perla a fost deschis de Andrei Calagiu şi de sora sa. Antreprenorii au local şi francizele Gucci şi Sacoor Brothers, conform celor mai recente date ale ZF. Totodată, părinţii lui Andrei Calagiu au un business în domeniul construcţiei şi mentenanţei.

„De la 1 iunie am închis magazinul La Perla. Am supraestimat piaţa, vorbim de un brand nişat şi cu preţuri mari. Când vine vorba de lux, românilor le place să se vadă, pe când la lenjerie intimă nu e aşa”, spune Andrei Calagiu.

Brandul La Perla, la fel ca Sacoor Brothers, a fost adus direct de familia Calagiu, pe când Gucci a fost preluat de la un alt francizat. De altfel, Andrei Calagiu spune că nu vrea să mai închidă vreun alt magazin, ba chiar se uită să preia un alt business din domeniul de lux. Nu oferă însă detalii.

„Magazinul La Perla s-a deschis pe final de 2017 şi ne bugetasem pentru 2019 afaceri undeva la 500.000 de euro. Am reuşit să obţinem anul trecut circa jumătate din această sumă”, adaugă el.

Magazinul este operat de firma Wow Luxury Fashion cu afaceri de 550.000 de lei (120.000 de euro) în 2018, primul an complet de funcţionare şi ultimul pentru care există date publice.

„Am remarcat în această perioadă că românii sunt sensibili la lichidări de stoc, motiv pentru care mai a fost o lună foarte bună pentru noi. Am recuperat foarte  mult din investiţie. În final nu am ieşit decât cu o pierdere foarte mică”, spune Andrei Calagiu. El nu oferă cifre privind investiţia în magazin.

La Perla se afla la a treia prezenţă în România, brandul fiind adus de fiecare dată pe aceeaşi arteră de shopping, Calea Victoriei. Ultima dată venise în 2017, într-o perioadă de efervescenţă a consumului, şi se retrage în plină criză provocată de pandemia de Covid-19. În criză de regulă piaţa de lux e prima lovită, de altfel şi în 2009-2010 La Perla a făcut exit tot din cauza lipsei de apetit de consum a românilor.

Un aspect particular al pieţei de lux din România este faptul că cele mai multe branduri sunt venite în franciză, aduse de antreprenori români. Singurul brand de lux intrat direct este Louis Vuitton, care este de altfel şi cel care a spart gheaţa pe piaţa locală de modă de lux, în 2008. Pe piaţa luxului din România mai sunt prezente nume precum Gucci, Burberry, Dolce&Gabbana sau Valentino.

Motivul pentru care brandurile – indiferent de domeniu – pariază pe modelul de franciză este faptul că riscurile sunt mai mici.

Francizatul este cel care investeşte în amenajare, în stocuri şi în dezvoltarea businessului. Tot el este de regulă cel care cunoaşte mai bine piaţa şi comportamentul de consum şi poate adapta astfel modelul afacerii. Pentru francizat avantajul este că aduce pe piaţă un brand consacrat, cu un model de business pus la punct şi deja funcţional.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
lux,
piata,
perla,
brand

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.