Un fost vicepreşedinte al Bechtel, condamnat la închisoare pentru luare de mită în Egipt

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 25 martie 2015 20 afişări

Un fost vicepreşedinte al grupului american Bechtel a fost condamnat la 3 ani şi jumătate de închisoare pentru că a primit mită 5,2 milioane dolari, de la trei companii, în schimbul dezvăluirii de informaţii confidenţiale din licitaţiile de atribuire a unor contracte în domeniul energiei în Egipt.

Asem Elgawhary, în vârstă de 73 de ani, a fost condamnat marţi, după ce şi-a recunoscut vinovăţia în decembrie. El trebuie să plătească totodată autorităţilor americane o amendă de 5,2 milioane de dolari.

Elgawhary, cetăţean american şi egiptean, a luat mită din partea a trei companii, între care grupul francez Alstom, în schimbul informaţiilor confidenţiale din procesele de atribuire a unor contracte cu compania publică de electricitate din Egipt, se arată într-un comunicat al Departamentului de Justiţie, citat de Bloomberg.

Alstom, împreună cu subsidiara sa din Elveţia, a recunoscut în decembrie că a plătit mită lui Elgawhary şi altor persoane.

În perioada 1996-2011, Elgawhary a fost director general al unei companii mixte între Bechtel şi EEHC, compania publică de electricitate din Egipt, el răspunzând de solicitarea de oferte şi atribuirea contractelor.

Elgawhary a acceptat mită din partea a trei subcontractori, în schimbul oferirii unor avantaje incorecte în procesul de licitaţie.

În decembrie, unul dintre subcontractori, grupul francez Alstom, a încheiat un acord cu Departamentul de Justiţie din SUA şi a plătit o amendă de 772 de milioane de dolari pentru că a dat mită.

Alstom a plătit mită de 75 de milioane de dolari pentru a-şi asigura contracte în valoare de 4 miliarde de dolari în proiecte din întreaga lume, potrivit Departamentului de Justiţie.

În 2006, inspectorul general al SUA în Iraq a acuzat Bechtel că a irosit banii contribuabililor americani din cauza managementului defectuos, după evaluarea unor contracte de 2,8 miliarde de dolari ale companiei, potrivit Sputnik.

Grupul Bechtel are 53.000 de angajaţi şi venituri de 40 de miliarde de dolari. Grupul oferă servicii de inginerie, construcţii şi de management al proiectelor, în principal clienţilor din sectoarele energiei, apărării şi telecomunicaţiilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BECHTEL,
VICEPREŞEDINTE,
CONDAMNARE
/actualitate/un-fost-vicepresedinte-al-bechtel-condamnat-la-inchisoare-pentru-luare-de-mita-in-egipt-14050644
14050644
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.