Un cunoscut scriitorul a fost înjunghiat chiar pe scena in timpul unei conferinţe

Autor: Laura Buciu Postat la 12 august 2022 124 afişări

Un cunoscut scriitorul a fost înjunghiat chiar pe scena in timpul unei conferinţe

Salman Rushdie, autorul ale cărui scrieri au dus la ameninţări cu moartea din partea Iranului în anii 1980, a fost atacat şi se pare că a fost şi înjunghiat, vineri, în timp ce se pregătea să ţină o conferinţă în vestul New York-ului, potrivit Bloomberg.

Un reporter Associated Press a fost martor la momentul în care un bărbat a luat cu asalt scena de la Chautauqua Institution şi a început să-l lovească sau să-l înjunghie pe Rushdie în timp ce acesta era prezentat.

Scriitorul a căzut la podea, iar agresorul a fost imobilizat.

Cartea lui Rushdie „Versetele satanice” a fost interzisă în Iran din 1988, deoarece mulţi musulmani o consideră blasfemiatoare. Un an mai târziu, regretatul lider iranian Ayatollah Ruhollah Khomeini a emis o fatwa, sau edict, prin care cerea moartea lui Rushdie.

De asemenea, a fost oferită o recompensă de peste 3 milioane de dolari pentru oricine îl va ucide pe Rushdie.

Guvernul iranian s-a distanţat de mult timp de decretul lui Khomeini, dar sentimentul anti-Rushdie a persistat.

În 2012, o fundaţie religioasă iraniană semi-oficială a crescut recompensa pentru Rushdie de la 2,8 milioane de dolari la 3,3 milioane de dolari.

Rushdie a respins această ameninţare la momentul respectiv, spunând că nu există „nicio dovadă” că oamenii ar fi interesaţi de recompensă.

În acel an, Rushdie a publicat o carte de memorii, „Joseph Anton”, despre fatwa.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
salman rushdie,
atac,
conferinţă

Citeşte pe Gandul.ro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.