Un coronavirus transmis de capre pune lumea pe jar. Este „o infecţie respiratorie mult mai letală decât Covid”

Postat la 27 iulie 2023 100 afişări

Un coronavirus transmis de capre pune lumea pe jar. Este „o infecţie respiratorie mult mai letală decât Covid”

Coronavirusul Mers revine în Emiratele Arabe Unite.

Un bărbat este internat în stare gravă. Originea infecţiei este necunoscută.Boala sperie dintr-un anumit punct de vedere: are o rată a mortalităţii de 34%.

3207 afişări

Un tânăr de 28 de ani din Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite) este internat în stare critică, după ce a contractat virusul Mers (Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus), un coronavirus transmis de obicei de dromederi sau de capre, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care a îndemnat la precauţie. Deocamdată, însă, niciunul dintre cei 108 pacienţi de contact supuşi testelor şi supravegherii nu a fost până acum testat pozitiv.

Nu există vaccin

Pacientul a început să se simtă rău la începutul lunii iunie şi „a mers de mai multe ori la un centru medical privat între 3 şi 7 iunie 2023, plângându-se de vărsături, dureri în partea dreaptă şi disurie (durere la urinare)”, explică OMS. Pe 8 iunie, pacientul a fost internat cu suspiciune de pancreatită cu afectare renală şi o infecţie. Câteva zile mai târziu, pe 13 iunie, a fost transferat în stare critică la Terapie Intensivă, unde a fost supus ventilaţiei mecanice. Diagnosticul de Mers a fost primi pe 23 iunie.

„Mers este cu siguranţă o infecţie respiratorie mult mai letală decât Covid, dar s-a dovedit a fi mult mai puţin contagioasă. Nimeni nu poate spune dacă acest caz va avea o continuare”, explică Maria Rita Gismondo, directorul Laboratorului de microbiologie clinică, virologie şi diagnostic de bio-urgenţă al spitalului Sacco din Milano.

Walter Ricciardi, profesor de igienă la Universitatea Catolică avertizează: „Nu avem instrumentele de vaccinare, aşa că trebuie să fim de două ori atenţi. Fiţi pregătiţi când aceste coronavirusuri reapar. Trebuie să fim pregătiţi să limităm circulaţia, să intervenim”.

Ce este Mers: istoric, simptome

Mers este o boală infecţioasă gravă cauzată de coronavirusul Mers-Cov, o rudă apropiată a Sars-Cov care provoacă Sars şi a mult mai cunoscutului Sars-Cov2 responsabil de pandemia Covid-19. Primul caz confirmat de Mers a fost înregistrat în 2012, în Arabia Saudită. Rata de mortalitate a Mers este foarte mare, egală cu aproximativ 34%.

Din 2012 până astăzi, au fost înregistrate 2.605 cazuri de Mers. Numărul deceselor, în schimb, se ridică la 936. Virusul Mers Cov are ca rezervor natural liliecii, care la rândul lor infectează cămilele, caprele şi dromaderii cu excrementele lor. În general, oamenii contractă virusul după contactul cu animalele infectate, dar este posibilă şi transmiterea de la om la om prin picături respiratorii, deşi este o variantă mai rară. Momentan, nu există dovezi că oamenii pot transmite boala, înainte de a prezenta simptome (cum se întâmplă cu Covid).

Perioada medie de incubaţie este de aproximativ 5 zile. Simptomele bolii sunt febră, frisoane, dureri de corp, în unele cazuri diaree. Pacienţii dezvoltă aproape întotdeauna insuficienţă renală acută.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
infectie,
boala,
refuz

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.