Un cipriot plăteşte mai mult pentru un credit ipotecar decât orice alt cetăţean din zona euro

Autor: Ioana Nita Postat la 25 martie 2013 57 afişări

Unul din argumentele vehiculate pentru legitimarea taxei pe depozitele constituite la băncile din Cipru este că ciprioţii primesc bani buni pentru aceste economii.

Un cipriot plăteşte mai mult pentru un credit ipotecar decât orice alt cetăţean din zona euro

Unul din argumentele vehiculate pentru legitimarea taxei pe depozitele constituite la băncile din Cipru este că ciprioţii primesc bani buni pentru aceste economii. Dobânda medie la depozite de până la doi ani este de 4,5%, faţă de media de 2,7% în zona euro. Dar dobânda medie anuală pentru un credit ipotecar este de aproximativ 5%, mult peste nivelul mediu din uniunea monetară. Mulţi ciprioţi nu au altă sursă de finanţare pentru achiziţia unei locuinţe decât creditele bancare, scrie The Wall Street Journal. În zona euro, dobânda medie anuală la creditele ipotecare este de aproximativ 3%. Băncile cipriote profită de faptul că majoritatea gospodăriilor nu dispun de altă sursă de finanţare în cazul în care vor să achiziţioneze o locuinţă. Aproximativ două treimi din gospodăriile cipriote au datorii la instituţiile de credit şi aproape jumătate din populaţie are un credit ipotecar, potrivit datelor băncii centrale a Ciprului. Pentru cetăţenii care au depozite, dar şi credite la instituţiile financiare, cel mai mult contează diferenţa dintre cele două rate, nu doar rata de dobândă aferentă sumelor economisite.

Toate stirile sunt pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/un-cipriot-plateste-mai-mult-pentru-un-credit-ipotecar-decat-orice-alt-cetatean-din-zona-euro-10689359
10689359
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.