Un asteroid de mari dimensiuni se va deplasa între Pământ şi Lună

Autor: Andreea Tobias Postat la 25 martie 2023 109 afişări

Un asteroid de mari dimensiuni se va deplasa între Pământ şi Lună

Un asteroid de mari dimensiuni se va deplasa sâmbătă, în condiţii de siguranţă, între Pământ şi Lună, un eveniment care se întâmplă o dată la un deceniu şi care va fi folosit ca exerciţiu de antrenament pentru eforturile de apărare a planetei, potrivit Agenţiei Spaţiale Europene.

Se estimează că asteroidul, numit 2023 DZ2, are o lăţime cuprinsă între 40 şi 70 de metri, aproximativ cât Parthenonul, şi este suficient de mare pentru a distruge un oraş mare dacă ar lovi planeta, scrie AFP.

Sâmbătă, la ora 19:49 GMT, se va apropia la o treime din distanţa dintre Pământ şi Lună, a declarat Richard Moissl, şeful biroului de apărare planetară al ESA.

Deşi este "foarte aproape", nu există motive de îngrijorare, a declarat el pentru AFP.

Asteroizii mici trec zilnic pe lângă noi, dar unul de această mărime care se apropie atât de mult de Pământ se întâmplă doar o dată la 10 ani, a adăugat el.

Asteroidul va trece la 175.000 de kilometri de Pământ, cu o viteză de 28.000 de kilometri pe oră.

Luna se află la o distanţă de aproximativ 385.000 de kilometri.

Un observator din La Palma, una dintre Insulele Canare din Spania, a observat pentru prima dată asteroidul pe 27 februarie.

Săptămâna trecută, Reţeaua Internaţională de Avertizare a Asteroizilor, aprobată de ONU, a decis că va profita de această ocazie, realizând o "caracterizare rapidă" a 2023 DZ2, a declarat Moissl. Asta înseamnă că astronomii din întreaga lume vor analiza asteroidul cu o serie de instrumente precum spectrometre şi radare.

Scopul este de a descoperi cât de multe putem afla despre un astfel de asteroid în doar o săptămână, a spus Moissl. De asemenea, va servi ca antrenament pentru modul în care reţeaua "ar reacţiona la o ameninţare" care s-ar putea îndrepta spre noi în viitor, a adăugat el.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
asteroid,
pământ,
lună

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.