UE acuză Holdingul pentru Energie din Bulgaria că încalcă legislaţia anti-trust pe piaţa gazelor

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 23 martie 2015 45 afişări

Comisia Europeană a acuzat luni Holdingul pentru Energie din Bulgaria (Bulgarian Energy Holding - BEH) că nu respectă legislaţia comunitară în domeniul concurenţei, prin împiedicarea accesului companiilor concurente la infrastructura de gaze a ţării.

Comisarul pentru Concurenţă Margrethe Vestager a declarat că trebuie înlăturate barierele, astfel încât companiile să beneficieze de preţuri mai competitive ale energiei şi de securitatea aprovizionării cu energie, relatează Novinite.

"BEH este operatorul de stat pentru energie din Bulgaria. Este integrat pe verticală, ceea ce înseamnă că livrează gaze, iar subsidiarele sale deţin sau controlează reţeaua internă de gazoducte, singurul depozit de gaze din ţară, precum şi principala conductă prin care au loc importurile", se arată într-un comunicat al CE.

Executivul UE este îngrijorat că "BEH şi subsidiarele sale împiedică accesul companiilor concurente la reţeaua de transport de gaze, la depozitul de gaze şi a contractat o capacitate de import care depăşeşte necesarul".

Mesajul CE a fost trimis şi companiilor Bulgartransgaz şi Bulgargaz, operatorul de conducte, respectiv furnizorul de gaze, care fac parte din BEH.

În iulie 2013, Comisia Europeană a lansat o investigaţie referitoare la suspiciunile că BEH deţine o poziţie dominantă pe piaţa gazelor din Bulgaria.

Declaraţia publicată luni de Comisie este preliminară şi nu include concluziile finale ale investigaţiei.

BEH include companii implicate în generarea şi furnizarea energiei electrice şi gazelor naturale, precum şi în extracţia de cărbune. Grupul a fost informat oficial despre obiecţiile Comisiei Europene şi s-a angajat să continue colaborarea cu această instituţie pentru a elimina toate îngrijorările, potrivit site-ului BEH.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UE,
BULGARIA,
GAZE
/actualitate/ue-acuza-holdingul-pentru-energie-din-bulgaria-ca-incalca-legislatia-anti-trust-pe-piata-gazelor-14041303
14041303
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.