Ucigaşul tăcut din casele românilor! Ce e radonul, gazul radioactiv care ne îmbolnăveşte de cancer

Postat la 18 noiembrie 2022 2349 afişări

Ucigaşul tăcut din casele românilor! Ce e radonul, gazul radioactiv care ne îmbolnăveşte de cancer

Deşi reprezintă principala cauză a cancerului pulmonar, după fumat, radonul, supranumit şi „ucigaşul tăcut” din locuinţe, este un subiect necunoscut pentru majoritatea românilor. Medicii susţin că între 8 şi 15% din totalul cazurilor de cancer pulmonar se datorează radonului acumulat în interiorul spaţiului locuit, prezent, mai ales, în case sau în apartamentele situate la parterul blocurilor.

Cu toate acestea, o mare parte dintre români nu au auzit până în acest moment de existenţa radonului, în timp ce unii dintre ei susţin că ştiu ce înseamnă, însă nu au cunoştinţe legate de efectele nocive pe care gazul le poate avea asupra sănătăţii lor.

Radonul este un gaz radioactiv, inodor, incolor, insipid, imposibil de detectat prin simţuri.

Singura modalitate de a vedea dacă în casă se acumulează gaze radon este testarea cu un detector special.

Specialiştii spun că o metodă sigură pentru a evita acumularea radonului în case este aerisirea mecanică sau printr-un sistem de ventilaţie centralizat sau descentralizat, scrie gandul.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cancer,
case,
gaze

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.