TVR a finalizat oficial licitaţia prin care a cumpărat 140 de maşini cu 2,57 de milioane de euro

Autor: Madalina Cerban Postat la 24 octombrie 2014 76 afişări

Societatea Română de Televiziune (SRTv) a finalizat oficial licitaţia prin care a cumpărat 140 de autoturisme, valoarea totală a contractului încheiat în acest sens cu societatea BCR Fleet Management fiind de 2,57 de milioane de euro, fără TVA.

SRTv a atribuit acest contract de achiziţionare a 140 de autoturisme prin leasing operaţional societăţii BCR Fleet Management SRL, în data de 23 septembrie, potrivit unui anunţ publicat vineri pe e-licitatie.ro.

Valoarea totală finală a contractului este de 2.573.400 de euro, fără TVA (11.327.849,46 de lei).

Contractul a fost atribuit printr-o procedură de licitaţie deschisă, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut.

TVR a primit trei oferte, însă a fost admisibilă doar una, conform anunţului publicat de TVR.

Durata contractului este de patru ani. Din valoarea contractului se va scădea suma de 103.582,89 euro reprezentând contravaloarea parcului auto al SRTv care va fi preluat de firma de leasing prin contract de vânzare-cumpărare.

Valoarea totală finală a contractului de 2.573.400 de euro, fără TVA, este la jumătatea celei pe care o estima TVR în septembrie 2013, când a anunţat demararea efectivă a procedurii de cumpărare a celor 140 de autoturisme. Potrivit unui anunţ postat pe 25 septembrie 2013, pe site-ul e-licitatie.ro, SRTv anunţa că va achiziţiona 140 de autoturisme prin leasing operaţional, valoarea estimată a acestora fiind de 5.115.200 de euro fără TVA.

Societatea BCR Fleet Management a fost desemnată câştigătoarea licitaţiei încă din prima parte a acestui an, după cum agenţia MEDIAFAX a relatat în 19 februarie. Însă contractul nu a putut fi semnat atunci din cauză că SRTv nu avea la momentul respectiv un consiliu de administraţie.

Într-o conferinţă de presă organizată pe 5 martie la sediul TVR, Liviu Nicolescu, coordonator cu atribuţii de director al Direcţiei Studiouri Centrale din TVR, a confirmat că procedura în cazul acestei licitaţii s-a finalizat.

"A fost declarat câştigătorul, care este BCR Fleet Management în asociere cu BCR Leasing. Valoarea la care a fost atribuit contractul este în jur de 2,5 milioane de euro pentru 140 de maşini. La această valoare a contractului nu se cumpără pur şi simplu 140 de maşini. Ci acesta este costul unui leasing pe patru ani, costul unui leasing care cuprinde dobânda bancară pentru creditarea maşinilor pentru patru ani de zile, cuprinde full service, cuprinde anvelope, taxă RCS, impozitele maşinilor, cuprinde foarte multe lucruri care au fost uitate întotdeauna atunci când s-a speculat în presă despre acest contract", a spus Liviu Nicolescu.

Nicolescu a spus că cele 140 de maşini "erau foarte necesare" pentru TVR. "Este un contract foarte avantajos. Nu sunt numai autoturisme, sunt şi microbuze, sunt şi maşini de teren. Cele 140 de maşini se cumpără în loc de 190. Scoatem 190 din curte (curtea TVR, n.r.) şi băgăm 140", a spus Liviu Nicolescu.

El a precizat că în TVR există maşini prin al căror plafon au crescut copaci. "Numai ca să încălzim garajul în care le cârpim pe cele din prezent cumpărăm 40 de tone de motorină pe iarnă", a spus Nicolescu.

Potrivit acestuia, 50 de maşini din cele 140 nou achiziţionate vor merge la cele cinci studiouri teritoriale ale SRTv.

Licitaţia a fost demarată de fostul Consiliu de Administraţie (CA) al TVR, care era condus de preşedintele-director general al televiziunii publice Claudiu Săftoiu. Fostul CA a fost demis pe 10 decembrie 2013 de Parlament, odată cu respingerea raportului de activitate al SRTv pe anul 2012. Ulterior, la conducerea TVR a fost numit Stelian Tănase.

Pe 22 mai 2013, Claudiu Săftoiu, fostul preşedinte-director general al Televiziunii Române, a declarat, pentru MEDIAFAX, că parcul auto al TVR are nevoie de o "împrospătare", precizând că există bani în acest sens în bugetul estimat pentru exerciţiul financiar al televiziunii publice în 2013.

Totodată, Claudiu Săftoiu a spus că în CA ale SRTv s-a aprobat achiziţionarea unui nou parc de maşini prin sistemul buyback.

"În sensul acesta, noi deja avem finalizată, la 27 aprilie, o licitaţie de ofertă pentru evaluarea activului de autoturisme din SRTv. Această firmă - SC Tehnoconcept Expert SRL - va face o evaluare cu privire la o valoare nominală a întregului parc auto, pentru ca aceasta să se constituie într-un avans la un contract de leasing pentru obţinerea autoturismelor. Prin urmare, în bugetul de anul acesta, noi achiziţionăm prin leasing, ceea ce înseamnă că încercăm să valorificăm flota veche de autoturisme ca avans la contractul de leasing. Cheltuiala va fi aşadar una minimă, nu ştim acum însă ce valoare va avea contractul de leasing. De aceea nu pot oferi o sumă", a spus atunci Claudiu Săftoiu.

El a mai spus că "cea mai veche maşină pentru achiziţia de tip buyback este din 1993, iar cea mai nouă, din 2006".

"Necesitatea schimbării parcului auto este una stringentă cu atât mai mult cu cât costurile de întreţinere sunt din ce în ce mai mari pe măsură ce uzura morală creşte", a spus Claudiu Săftoiu. El a precizat că SRTv a încercat mai întâi să vândă maşinile ieşite din uz către salariaţi, însă fără rezultate.

La momentul respectiv, Săftoiu a mai spus că, după ce firma Tehnoconcept Expert SRL va evalua valoarea parcului auto activ al TVR, va putea fi iniţiat procesul de cerere de ofertă pentru cumpărarea maşinilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
TVR,
MAŞINI,
BCR FLEET MANAGEMENT
/actualitate/tvr-a-finalizat-oficial-licitatia-prin-care-a-cumparat-140-de-masini-cu-2-57-de-milioane-de-euro-13454863
13454863
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.