Turcii ies la vot astăzi pentru a doua oară în decurs de două săptămâni. Deşi Turcia se luptă cu o criză a costului vieţii fără precedent, Erdoğan este pe cale să îşi prelungească domnia într-un al treilea deceniu, după ce a sfidat aşteptările în primul tur, învingându-l pe Kemal Kılıçdaroğlu şi ajungând aproape de majoritatea necesară pentru a obţine o victorie categorică

Autor: Ştefan Stan Postat la 28 mai 2023 67 afişări

Turcii ies la vot astăzi pentru a doua oară în decurs de două săptămâni. Deşi Turcia se luptă cu o criză a costului vieţii fără precedent, Erdoğan este pe cale să îşi prelungească domnia într-un al treilea deceniu, după ce a sfidat aşteptările în primul tur, învingându-l pe Kemal Kılıçdaroğlu şi ajungând aproape de majoritatea necesară pentru a obţine o victorie categorică

 Alegătorii turci se îndreaptă duminică spre urne pentru a doua oară în decurs de două săptămâni, Recep Tayyip Erdoğan fiind pe cale să îşi prelungească domnia într-un al treilea deceniu.

Erdoğan a sfidat aşteptările în primul tur al competiţiei prezidenţiale din 14 mai, învingându-l pe Kemal Kılıçdaroğlu şi ajungând aproape de majoritatea necesară pentru a obţine o victorie categorică, în ciuda crizei costului vieţii care a cântărit asupra popularităţii sale.

Într-o pereche de sondaje publicate în această săptămână, preşedintele în vârstă de 69 de ani a înregistrat un avans larg faţă de Kılıçdaroğlu, care reprezintă o coaliţie de opoziţie formată din şase partide.

Votul de duminică a fost prezentat atât de Erdoğan, cât şi de Kılıçdaroğlu drept un referendum privind viitorul Turciei. Kılıçdaroğlu a promis să revigoreze economia prin inversarea multora dintre politicile lui Erdoğan şi, în acelaşi timp, să readucă ţara la o democraţie parlamentară de la sistemul de preşedinţie executivă care a fost instituit după un referendum din 2017.

Erdoğan a reuşit să îşi menţină sprijinul din partea bazei sale de alegători pioşi şi conservatori din zona centrală a ţării, Anatolia, în primul tur al competiţiei, punând puternic accentul pe valorile familiei, pe lupta împotriva terorismului şi pe succesele sale în ceea ce priveşte acordarea Turciei unui rol mai important pe scena mondială de când a devenit lider în 2003.

Blocul parlamentar al preşedintelui, o coaliţie care include partidul său Justiţie şi Dezvoltare şi partidul Mişcarea Naţionalistă, a depăşit, de asemenea, aşteptările, menţinându-şi majoritatea în legislativ.

Kılıçdaroğlu, care iniţial a desfăşurat o campanie care promitea că "primăvara va veni" după două decenii cu Erdoğan la conducere, a trecut la un ton mai energic şi mai naţionalist. În vârstă de 74 de ani a promis, de exemplu, să expulzeze milioane de imigranţi, încercând să exploateze frustrarea multor turci faţă de cei peste 3 milioane de refugiaţi sirieni care au venit în ţară în ultimii ani.

Cu toate acestea, Kılıçdaroğlu a primit o lovitură atunci când Sinan Oğan, liderul naţionalist care s-a clasat pe locul al treilea în primul tur de scrutin, şi-a aruncat recent sprijinul în spatele lui Erdoğan, îndemnându-şi alegătorii să îl susţină pe actualul preşedinte.

Observatorii electorali internaţionali au declarat că primul tur de scrutin a fost, în linii mari, liber, dar au remarcat, de asemenea, că campaniile au fost departe de a fi corecte. Erdoğan s-a sprijinit foarte mult pe resursele statului, oferind cadouri precum benzină gratuită şi 10 GB de internet pentru studenţi. De asemenea, el a majorat salariile pentru lucrătorii din sectorul public şi a crescut salariul minim.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
erdogan,
primul tur

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.