Trendurile din turismul românesc care au influenţat vacanţele în ţară din acest an

Autor: Andreea Tobias Postat la 14 decembrie 2023 29 afişări

Românii şi-au organizat concediul pe termen lung în acest an, făcând rezervările cu 30, 60, 90 sau chiar cu 120 de zile înaintea datei de check-in. Litoralul nu a mai ocupat prima poziţie în topul preferinţelor turiştilor.

Trendurile din turismul românesc care au influenţat vacanţele în ţară din acest an

Conform Travelminit, industria turismului a revenit la normalitate, iar turiştii au reînceput să planifice vacanţele în avans, trendul early booking fiind dominant în acest an.

Dacă în anii pandemiei, pe fondul nesiguranţei cauzate de restricţii, turiştii îşi făceau planurile de călătorie aproape de pe o zi pe alta, anul acesta ei şi-au organizat concediul pe termen lung, făcând rezervările cu 30, 60, 90 sau chiar cu 120 de zile înaintea datei de check-in.

Tot în acest an s-au împlinit cinci ani de când voucherele de vacanţă, în valoare de 1.450 de lei, au fost implementate şi de Guvernul României, cu scopul dezvoltării turismului intern. Emiterea lor a dus la o creştere semnificativă a rezervărilor prin intermediul acestora.

2023 a fost anul minivacanţelor în România şi asta pentru că multe sărbători legale au picat în preajma weekendului. În cazul celor care au fost la jumătatea săptămânii, autorităţile au luat decizia de a mai da o zi liberă (lunea sau vinerea) pentru a se face punte cu weekendul. Ziua Unirii Principatelor Române (24 ianuarie), minivacanţa de Paşte (cu 14 şi 17 aprilie, vineri şi luni, zile libere), 1 Mai, minivacanţa de Ziua Copilului şi de Rusalii, sărbătoare care a picat tot în iunie, minivacanţa de Sf. Maria şi minivacanţa de Sf. Andrei şi 1 Decembrie au fost cele mai bune oportunităţi pentru ca românii să călătorească în 2023.

Pentru a încerca să prindă cele mai bune preţuri, mulţi turişti şi-au rezervat sejururile din timp. În perioada Paştelui, cele mai multe rezervări au fost efectuate cu 38 de zile înainte de data sosirii. Preţul mediu pentru 2 nopţi de cazare a pornit de la 716 lei în perioada Paştelui.

Tarifele au crescut în 2023, creşterea fiind resimţită mai ales pe timpul verii. De Rusalii, de exemplu, platforma citată a raportat o creştere a tarifelor la cazare cu 16% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Preţul mediu pentru o noapte de cazare în weekendul prelungit de Rusalii a fost de 296 lei / cameră dublă.

Însă de departe cel mai aglomerat weekend a fost legat de minivacanţa de Sf. Andrei şi 1 Decembrie. Românii au plătit, în medie, 855 de lei pentru un sejur de Ziua Naţională, în perioada 30 noiembrie - 4 decembrie.

2023 a adus şi câteva schimbări în ceea ce priveşte preferinţele de călătorie, în special pe durata sezonului estival. Vara a debutat cu un val de îngrijorare privind existenţa holerei la Marea Neagră, ca urmare a distrugerii unui baraj ucrainean, fapt care a cauzat un dezastru ecologic. Autorităţile au confirmat că nu există niciun risc în ceea ce priveşte contaminarea cu holeră, astfel că turiştii şi-au putut vedea liniştiţi de rezervările de concediu.

Un alt factor care a influenţat vacanţele a fost vremea, prima parte a verii fiind marcată de temperaturi mai scăzute, astfel că litoralul nu a mai ocupat prima poziţie în topul preferinţelor turiştilor, care s-au orientat către staţiunile montane şi marile oraşe astfel.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
turism,
trenduri,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.