Tranzacţia prin care Banca Transilvania preia Idea Bank şi indirect Idea Investment, Idea Leasing şi Idea Broker de Asigurare a fost aprobată de Consiliului Concurenţei

Autor: Cristina Bellu Postat la 06 octombrie 2021 142 afişări

Tranzacţia prin care Banca Transilvania preia Idea Bank şi indirect Idea Investment, Idea Leasing şi Idea Broker de Asigurare a fost aprobată de Consiliului Concurenţei

Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România, a preluat la începutul lunii iunie, pentru 43 mil. euro, pachetul integral de acţiuni deţinut de polonezii de la Getin Holding la Idea Bank, inclusiv participaţiile din cadrul societăţilor Idea Investment, Idea Leasing şi Idea Broker de Asigurare.

“În urma analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că această operaţiune nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa din România sau pe o parte substanţială a acesteia şi că nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal”, spun reprezentanţii Consiliului Concurenţei.

Idea Bank avea la finalul anului trecut active de 2,7 mld. lei (555 mil. euro) deţinând o cotă de piaţă de 0,48%, în timp ce capitalul propriu al băncii era de 229 mil. lei (47 mil. euro), faţă de un capital social de 326 mil. lei, diferenţa negativă de 114 mil. lei reprezentând pierderea acumulată în timp şi care nu a fost recuperată până acum.

Banca Transilvania a devenit în 2018, în premieră, liderul pieţei bancare româneşti, şi s-a detaşat anul trecut de restul plutonului ajungând la active de apro­ximativ 103,4 mld. lei şi o cotă de piaţă de aproape 18,5%, în creştere faţă de nivelul de 17,7% din 2019.

În S1/2021, instituţia bancară a raportat un profit net de 901 mil. lei, în creştere cu 48,3% comparativ cu câştigul din S1/2020, în timp ce veniturile operaţio­nale, de aproape 2,2 mld. lei, au  crescut cu 16,8% peste nivelul încasărilor din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.