Traficul de persoane, o "afacere" de 5 milioane de euro pe zi în Spania. România, printre ţările care "furnizează" cele mai multe victime

Postat la 08 august 2019 19033 afişări

Traficul de persoane nu este un fenomen întâlnit numai în mediile legate de prostituţie sau în centrele urbane, ci a devenit o afacere cu o amploare impresionantă la nivel global, care se întâmplă „în faţa propriilor ochi”, potrivit lui José Ángel González, şeful Brigăzii Centrale a Traficului de persoane a Poliţiei din Spania.

Traficul de persoane, o "afacere" de 5 milioane de euro pe zi în Spania. România, printre ţările care "furnizează" cele mai multe victime

"Avem trafic în faţa noastră şi nu este doar sexual, ci şi muncă, în câmpuri sau în ateliere, de criminalitate forţată sau trafic de organe, deşi acesta din urmă este rezidual în Spania", a rezumat González într-o conferinţă de presă. Comisarul a indicat că în Spania activitatea de trafic de persoane generează „în jur de cinci milioane de euro pe zi”, scriu cei de la El Mundo. „Este sclavia secolului XXI, pentru că toţi oamenii implicaţi suferă enorm."

 

Conform datelor furnizate de Gónzalez, 12 milioane de persoane din 160 de ţări sunt victime ale traficului. "62% dintre ei sunt destinaţi exploatării sexuale, dintre care 80% sunt femei, iar 12% sunt fete".

 

Bilanţul de prognoză şi combatere a traficului de persoane din 2014-2018, publicat de Ministerul de Interne spaniol, reflectă faptul că numărul de persoane cu risc în cazuri de exploatare sexuală a ajuns la 9.300, cu 11.700 în cazurile de exploatare a forţei de muncă.

 

Gonzalez a explicat în numeroase rânduri că „profilul unei victime a traficului este foarte generic, deoarece oricine întâlnim pe stradă poate fi o victimă”, există multe caracteristici comune în multe dintre cele afectate. Femeile tinere, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, sunt cele mai expuse, în special în cazurile de exploatare sexuală, în care acestea reprezintă 98% din cazuri. De asemenea, este frecvent să întâlneşti victime cu un nivel cultural scăzut şi fără calificare, şomeri şi cu probleme de familie.

 

Naţionalitatea este, de asemenea, un factor, conform raportului menţionat anterior. Cele mai multe dintre victime sunt nigeriene, românce, venezuelene şi columbiene. În cazul deţinuţilor, ies în evidenţă Spania, România şi din nou Nigeria. 

 

În fine, în ceea ce priveşte exploatarea forţei de muncă, majoritatea victimelor provin din Vietnam, România şi Moldova, a explicat Gonzales.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
trafic de persoane,
spania,
afaceri,
strada,
victima,
refuz

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.