TPA România: Mai multe inspecţii fiscale inopinate în 2019. Ce categorii de firme riscă să primească vizita organelor fiscale în 2020?

Postat la 10 februarie 2020 662 afişări

TPA România: Mai multe inspecţii fiscale inopinate în 2019. Ce categorii de firme riscă să primească vizita organelor fiscale în 2020?

ANAF a desfăşurat anul trecut un număr în creştere de inspecţii fiscale inopinate având ca tematică preţurile de transfer, un tip de control care a devenit tot mai frecvent începând cu 2018. Ne aşteptăm ca şi în 2020 organul fiscal să controleze cu precădere anumite categorii de contribuabili, în funcţie de rezultatele analizei de risc efectuate.

Din ceea ce am putut observa în cursul anului precedent, printre firmele verificate au fost cele care înregistrează pierderi recurente sau cele care au avut o sumă importantă de TVA de recuperat de la buget şi nu au rambursări frecvente.

„Criteriile de risc şi modul în care se realizează selecţia firmelor ce vor fi controlate nu sunt însă transparente. Noi, în calitate de consultanţi fiscali, putem observa tendinţe, dar nu le putem spune clienţilor cu certitudine dacă şi când vor fi controlaţi”, afirmă Sorana Cernea, partener al TPA România şi coordonatorul biroului din Cluj al firmei de consultanţă şi audit.

În general, nu putem vorbi despre sectoare de activitate vizate mai des de inspecţiile inopinate, sesizându-se totuşi o frecvenţă a controalelor mai ridicată în rândul firmelor de construcţii, la care au avut loc verificări în special în legătură cu tratamentul fiscal al diurnelor acordate salariaţilor.

Putem însă identifica anumite categorii de contribuabili care prezintă riscuri, probabilitatea ca aceştia să primească vizita organelor fiscale fiind mai mare în anul 2020. Printre aceşti contribuabili se numără:

  • firmele cu pierderi, mai ales companiile ce fac parte dintr-un grup şi care au tranzacţii cu părţile afiliate;
  • companiile ce deţin solduri mari de bani în casierie sau sume importante acordate ca avans spre decontare şi care nu distribuie dividende;
  • firmele ce raportează sume mari de TVA de recuperat, dar care nu solicită rambursarea o perioadă lungă de timp.

“Firmele profitabile, care îşi achită la zi datoriile faţă de stat, sau cele care au controale recurente de rambursare de TVA şi nu au avut sume semnificative refuzate la rambursare, nu au fost controlate, fapt ce ne conduce la concluzia potrivit căreia organul fiscal efectuează analize de risc şi ţine cont de acestea atunci când alege contribuabilii ce vor fi controlaţi”, concluzionează Sorana Cernea.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
risc,
firme,
organe,
primire

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.