O realitate care ar putea prinde contur: De ce Banca Centrală Europeană trebuie să ia în calcul opţiunea de a arunca bani din elicopter prin care ar putea transfera direct bani către toţi cetăţenii

Autor: Catalina Apostoiu Postat la 10 februarie 2020 74 afişări

O realitate care ar putea prinde contur: De ce Banca Centrală Europeană trebuie să ia în calcul opţiunea de a arunca bani din elicopter prin care ar putea transfera direct bani către toţi cetăţenii

Dacă Christine Lagarde este sinceră în convingerea sa că procesul de revizuire strategică realizat de Banca Centrală Europeană trebuie să fie unul deschis şi să „analizeze toate opţiunile, aceasta trebuie să convingă consiliul guvernator al băncii să deschidă o discuţie despre banii din elicopter, argumentează Stanislas Jourdan, director executiv al Positive Money Europe, şi Eric Lonergan, economist şi membru al boardului Positive Money Europe, într-o opinie publicată de Euractiv.

După ce a eşuat în menţinerea inflaţiei în apropiere de ţinta de 2% în ultimii şase ani, procesul de revizuire ar trebui să-i permită BCE să-şi updateze strategia la noile provocări postcriză. Până acum, dezbaterile s-au concentrat în mare măsură pe oportunitatea redefinirii ţintei inflaţiei, însă o astfel de redefinire nu poate restaura credibilitatea BCE dacă nu este însoţită de o conversaţie profundă privind instru­mentele de care BCE s-ar putea folosi pentru a-şi atinge această ţintă, scriu cei doi reprezentanţi ai Positive Money Europe. Există în cercurile de politică un sentiment din ce în ce mai pregnant că BCE şi-a epuizat muniţia. Aşa să fie, se întreabă cei doi.

Nu este necesar ca BCE să-şi transmită politica doar prin intermediul pieţelor financiare.

Deşi băncii i se interzice să finanţeze guvernele direct, nimic din legislaţia UE nu interzice ideea banilor din elicopter prin care BCE ar putea transfera direct bani către toţi cetăţenii. Deşi această opţiune nu este necesară chiar în acest moment, a venit vremea ca aceasta să fie analizată în mod serios.

Dintr-o perspectivă pur economică, este dificil de adus argument împotriva banilor din elicopter, scriu Jourdan şi Lonergan. Astfel de transferuri s-ar traduce în mare măsură în consum. Cu echivalentul a 10% din QE, BCE ar putea transfera aproximativ 900 de euro către toţi cetăţenii adulţi din zona euro. Dacă numai 40% din aceştia bani ar fi cheltuiţi, efectul ar echivala cu o creştere de 1% a PIB-ului.

Dacă este sigur că ideea ar funcţiona, de ce nu a fost implementată? În primul rând, mulţi se tem că o astfel de politică ar fi un pas prea extrem din partea băncilor centrale independente, pentru că demarcaţia dintre politica monetară şi cea fiscală ar deveni neclară.

Problema poate fi însă uşor rezolvată prin crearea unui cadrul instituţional clar. Banca centrală ar decide doza necesară de stimulente, iar reprezentanţii aleşi ar putea defini unde merg banii. În acest sens, implicarea Parlamentului European în procesul de revizuire ar putea fi util, în opinia celor doi.

Pentru a-şi păstra credibilitatea ca bancă centrală independentă, BCE trebuie să fie capabilă să intervină în orice condiţii. Până la finalul procesului de revizuire, BCE ar trebuie cel puţin să încerce să clarifice condiţiile în care ar putea fi activată opţiunea banilor din elicopter, consultându-se în acelaşi timp cu alte instituţii UE pentru specificarea cadrului necesar pentru controlarea efectelor distribuţionale, susţin Stanislas Jourdan şi Eric Lonergan. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bce,
bani,
elicopter

Citeşte pe MonitorulApararii.ro

Pentru reţeaua de sănătate Regina Maria au trecut 25 de ani. Cum vede viitorul în industria sănătăţii Fady Chreih, CEO-ul reţelei? Pentru reţeaua de sănătate Regina Maria au trecut 25 de ani. Cum vede viitorul în industria sănătăţii Fady Chreih, CEO-ul reţelei?

Ajunsă la pragul istoric de un sfert de secol de activitate pe piaţa locală de servicii medicale private, reţeaua de sănătate Regina Maria se pregăteşte să construiască următorii 25 de ani de performanţă pe pilonii ridicaţi prin investiţiile şi inovaţiile implementate până acum. Care au fost cele mai importante borne depăşite? Ce înseamnă performanţa în medicina privată? Cum va arăta piaţa locală de servicii medicale private peste 25 de ani? – sunt câteva dintre întrebările la care ne răspunde Fady Chreih, CEO al Regina Maria.

vezi continuarea
ZF.ro
Atenţie! O nouă taxă va fi redusă redusă drastic. Ce veţi plăti mai puţin Atenţie! O nouă taxă va fi redusă redusă drastic. Ce veţi plăti mai puţin
O experienţă străină în mijlocul Capitalei: Stilul de viaţă francez, în inima Bucureştiului.
Mediafax
Macron va dubla numărul de soldaţi, pentru a asigura protecţia şcolilor şi a lăcaşurilor de cult Macron va dubla numărul de soldaţi, pentru a asigura protecţia şcolilor şi a lăcaşurilor de cult
5 ani de la Colectiv, comemoraţi cu Piedone primar la Sectorul 5
MonitorulApararii
Chiar şi în pandemie, Balcanii de Vest rămân teren de luptă pentru sfere de influenţă Chiar şi în pandemie, Balcanii de Vest rămân teren de luptă pentru sfere de influenţă
VIDEO Mitingul lui Trump întrerupt de un F-16 care a interceptat un avion civil
MonitorulPartidelor
Clotilde Armand, despre prima zi de primar: Fostul primar a uitat să strângă gunoiul după el Clotilde Armand, despre prima zi de primar: Fostul primar a uitat să strângă gunoiul după el
Clotilde Armand a depus jurământul de primar cu formula religioasă „Aşa să îmi ajute Dumnezeu!”
MonitorulSiguranteiCetateanului
Artistul Dan Bittman: "În Suedia, masca e opţională. Noi nu luăm decât lucrurile rele" Artistul Dan Bittman: "În Suedia, masca e opţională. Noi nu luăm decât lucrurile rele"
Simptomele COVID-19 se modifică. Un medic din Iaşi susţine că boala ar putea fi cronică

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.