TotalSoft, la cumparaturi in Europa

Autor: Anca Arsene-Barbulescu Postat la 20 octombrie 2010 27 afişări

Pana la finalul acestui an, furnizorul de solutii software pentru afaceri TotalSoft va finaliza achizitia unei companii de soft din Turcia, ca parte a strategiei de extindere la nivel international a companiei, a declarat Liviu Dragan, directorul executiv TotalSoft.

Parte a grupului Global Finance, compania romaneasca are la dispozitie un buget cuprins intre 30 si 50 de milioane de euro pentru achizitii in Europa Centrala si de Est in urmatoarea perioada. Prima achizitie strategica, in Turcia, va fi finalizata in acest an, in prezent fiind in derulare procesul de due-dilligence al companiei de soft care este cu 20% mai mica decat cumparatorul. In paralel, TotalSoft evalueaza o potentiala achizitie si in Polonia, unde are deja in vizor sase companii din aceeasi industrie, proces care va fi incheiat cel mai probabil in prima jumatate din 2011 si care va inghiti o investitie mai mare decat cea necesara in Turcia.

"Achizitiile fac parte din strategia TotalSoft de a deveni o companie internationala", a explicat Liviu Dragan, executivul companiei, in conditiile in care in prima parte a acestui an TotalSoft a inaugurat patru birouri regionale, in Grecia, unde are deja opt angajati si are in derulare trei contracte pentru implementarea de solutii ERP, in Bulgaria, Serbia si Qatar, iar planurile pe termen mediu vizeaza deschiderea unor birouri si in Europa de Vest, incepand cel mai probabil cu Germania si Marea Britanie.

Decizia de a intra prin achizitii in Polonia si Turcia, si nu prin deschiderea directa a unui birou, se justifica prin faptul ca in aceste piete care au cresc cu 3%, respectiv 6% (de altfel cea mai mare crestere din Europa) barierele de intrare sunt foarte ridicate, iar o companie care deruleaza deja activitati de mai multa vreme si are deja un portofoliu de clienti reprezinta calea mai usoara de extindere. "E adevarat, procesul este mai rapid, dar totodata este si mai costisitor", explica Dragan, cu argumentul ca inaugurarea unei filiale presupune o investitie de aproximativ 300.000 de euro.

In primele noua luni ale acestui an, TotalSoft a inregistrat o cifra de afaceri de 16,74 de milioane de euro, in crestere cu aproape 15% fata de nivelul de 14,5 de milioane de euro din perioada similara a anului trecut, din care 74% au insemnat afaceri pe piata locala, iar restul din export. "Piata romaneasca a crescut insa mai incet decat cea straina. In primul caz vorbim de un avans de 10% al incasarilor, in timp ce la nivel international cresterea a fost de 28%", a spus Daniel Ionescu, directorul de strategie si marketing al companiei. In urmatorii ani insa, balanta intre veniturile locale si cele internationale ar trebui sa se echilibreze, pe masura ce prezenta TotalSoft in regiune se va extinde.

Solutiile ERP au insemnat in aceasta perioada 76% din incasarile producatorului de soft pentru afaceri, adica 12,7 de milioane de euro, din care 1,1 de milioane de euro , echivalentul a 9% din total, au fost realizate pe piata internationala. Mai mult, solutia Charisma a inregistrat o crestere a vanzarilor in primele trei trimestre ale anului.

Strategia TotalSoft vine in contextul in care piata solutiilor ERP din Romania este in scadere pentru al doilea an consecutiv, fiind estimata sa scada cu 4% in acest an pana la 100 de milioane de euro, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta Pierre Audoin Consultants, un motiv important fiind si concentrarea companiilor de profil de pe piata locala pe proiecte publice sau europene, care s-au diminuat in ultimii doi ani dat fiind contextul economic. In schimb, mai multe tari din regiune inregistreaza crestere, "iar investitiile pot fi recuperate mai usor si mai repede", explica Ionescu.

Pentru intreg anul 2010, TotalSoft estimeaza afaceri de 22,5 de milioane de euro, cresterea de 15% fiind mentinuta si in ultimul trimestru, iar odata cu extinderea din perioada urmatoare, afacerile companiei ar urma sa ajunga in 2011 la 25 de milioane de euro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IT&C,
Europa,
TotalSoft,
software,
Liviu Dragan
/actualitate/totalsoft-la-cumparaturi-in-europa-7506395
7506395
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.