TOP 500 companii din regiune

Postat la 11 septembrie 2007 1 afişăre

Petrom, Mittal Steel si Dacia, cele mai mari companii private de pe piata locala, au avut impreuna anul trecut afaceri de 7 miliarde de euro. Valoarea reprezinta doar putin peste jumatate din cat a realizat liderul din Europa Centrala si de Est, PKN Orlen, potrivit unui top realizat de compania de consultanta Deloitte si prezentat de BUSINESS Magazin in exclusivitate pe piata romaneasca.

Petrom, Mittal Steel si Dacia, cele mai mari companii private de pe piata locala, au avut impreuna anul trecut afaceri de 7 miliarde de euro. Valoarea reprezinta doar putin peste jumatate din cat a realizat liderul din Europa Centrala si de Est, PKN Orlen, potrivit unui top realizat de compania de consultanta Deloitte si prezentat de BUSINESS Magazin in exclusivitate pe piata romaneasca.


Topurile realizate an de an de publicatiile economice de pe piata romaneasca indica o crestere accelerata a afacerilor, fie ca este vorba de multinationale din domeniul telecomunicatiilor, de companii petroliere sau producatoare de masini si componente auto. Nu mai departe de doua saptamani in urma, topul celor mai mari 100 de companii private din Romania realizat de BUSINESS Magazin consemna o crestere generala a afacerilor acestora la nivelul anului trecut, pana la 39 de miliarde de euro sau 40% din produsul intern brut (PIB).

In context regional insa, valoarea este mai degraba modesta, potrivit unui top al companiei de consultanta Deloitte, realizat in colaborare cu ziarul polonez Rzeczpospolita si BUSINESS Magazin. Cele mai mari 500 de companii din Europa Centrala si de Est au avut anul trecut o cifra de afaceri cumulata de aproape 500 de miliarde de euro. Insa printre acestea se afla numai 32 de companii din Romania, ponderea fiind asemanatoare si in ceea ce priveste prezenta in top 100. Cu o cota de aproximativ 6%, Romania este a cincea tara din acest top. Nu pare foarte rau, avand in vedere ca este vorba de o zona care a inclus nu mai putin de 19 state. Numai ca Romania este pe locul al treilea in regiune ca numar de locuitori, cu aproximativ 13% din populatie.


Ponderea mica de acum a afacerilor din Romania in topul regional inseamna, potrivit analistilor, un potential mai mare de crestere in urmatorii ani, mai ales ca an de an ritmul inregistrat de multinationalele prezente pe piata locala il depaseste cu mult pe cel al filialelor din tari precum Cehia, Ungaria si Polonia. "Pe parcursul ultimilor ani, mediul local de afaceri a devenit foarte atractiv si aceasta explica  numarul tot mai mare de investitori straini care continua sa vina in Romania?", considera George Toma Mucibabici, presedintele Deloitte Romania. Cu alte cuvinte, crede el, orice om de afaceri isi pune problema unei investitii cu o rata de recuperare (termenul folosit in mediul de afaceri este return on investment sau ROI) cat mai mare. "Iar Romania are cele mai mari perspective in regiune, fiind o piata cu mare potential si o rata de absorbtie pe cale de maturizare", adauga Mucibabici.


Numarul mare de investitori straini din Romania de care vorbeste consultantul Deloitte ar putea include in urmatorii ani si nume importante in regiune, precum Deutsche Telekom, Tesco si Nokia, finlandezii alegand deja Clujul pentru o fabrica de telefoane mobile. De altfel, din cei mai mari zece investitori din zona Europei Centrale si de Est, doar jumatate sunt prezenti deja cu activitati in Romania care au ajuns la un nivel care sa le asigure prezenta in top 500 din regiune - Arcelor Mittal, Metro, OMV, E.ON si France Telecom. Volkswagen, cel mai mare investitor strain din regiune, cu afaceri anul trecut de peste 21 de miliarde de euro, este prezent indirect, prin intermediul importatorului Porsche Romania, una dintre cele mai mari afaceri de pe piata locala si locul 207 in regiune, iar RWE a fost unul dintre candidatii la privatizarea Electrica Muntenia Sud, adjudecata de grupul italian Enel.


Grupurile din domeniul energiei si al resurselor naturale sunt atat in Romania, cat si la nivelul intregii regiuni in topul celor mai mari companii, PKN si MOL fiind lideri detasati. De altfel, din cele 500 de companii, aproape o treime - 157 de companii - sunt active in domeniul energiei si resurselor naturale.


Cele mai dinamice par a fi totusi domeniile cu volume de vanzari mari, precum retailul si  domeniile consolidate cu un numar restrans de jucatori importanti, precum telefonia si domeniile cu potential de export, dupa cum explica recent pentru BUSINESS Magazin Radu Stoicoviciu, partener in cadrul PricewaterhouseCoopers Management Consultants. Intr-adevar, in clasamentul realizat de Deloitte, filiala din Romania a Metro Cash & Carry ocupa unul dintre primele zece locuri din regiune din punctul de vedere al veniturilor pe segmentul de retail si distributie, iar Orange este situata pe locul al zecelea in categoria telecom.


Mittal Steel Galati si Dacia au fost aproape de top 10 in sectorul de productie, accesul lor intre cele mai mari zece afaceri din regiune fiind posibil in urmatorii ani, mai ales ca grupul Renault vrea sa se adreseze prin Dacia nu doar pietei locale, ci intregii regiuni, dupa cum spune Guy Verduystert, Director Financial Advisory Service la Deloitte Romania.


Tot Verduystert constata ca, desi la capitolul cifra de afaceri nu au o prezenta foarte importanta, cand vine vorba de marjele de profit, companiile romanesti stau mai bine decat competitorii lor. "Cu afaceri de peste un miliard de euro in 2006, filialele romanesti ale Orange si Vodafone sunt candidati la top 10.
Daca reperul este profitul net, atunci Orange ar fi a treia companie din domeniu", adauga Verduystert. Petrom este un alt exemplu, cele 648 de milioane de euro profit realizate anul trecut pozitionand compania pe locul al treilea in sectorul de energie si resurse naturale, fata de locul al saptelea pe care il ocupa dupa cifra de afaceri.


Cresterea profiturilor reprezinta una dintre principalele probleme ale companiilor care activeaza pe pietele mai mature decat cea a Romaniei, spun analistii. La nivelul anului trecut, cifra de afaceri cumulata a celor 500 cele mai mari companii din zona Europei Centrale si de Est a fost de aproape 500 de miliarde de euro, in crestere cu aproape 20% fata de anul precedent. In acelasi timp insa, profitul net cumulat a crescut cu doar 6%.


In fine, o situare corecta a marilor afaceri central- si est-europene impune si o raportare la ierarhia pe plan global. Chiar daca 13,6 miliarde de euro, cat a fost anul trecut cifra de afaceri a PKN Orlen, cea mai mare companie din regiune, pare incredibila, grupul petrolier polonez nu a ocupat insa decat locul 432 in topul celor mai mari 500 de companii din lume realizat de revista Fortune, valoarea fiind de peste 20 de ori mai mica decat cea liderului de acolo - reteaua americana de magazine Wal-Mart.

 

Tot mai putin stat

Aproximativ 10% dintre cele mai mari 500 de companii din regiune sunt controlate integral de stat si 12% dintre ele sunt listate la bursa. Majoritatea afacerilor sunt insa in totalitate sau in cea mai mare parte private. Ca un element de culoare, doar 31 de companii (sau 6% din total) au fost create si sunt in continuare detinute de investitori privati persoane fizice. Polonia se detaseaza cu 26 de firme private detinute de investitori locali.

 

Cele mai mari banci

Un top al afacerilor din zona Europei Centrale si de Est nu ar fi complet fara o analiza a principalilor jucatori de pe piata bancara. Activele primelor 50 de banci din regiune au crescut in 2006 cu 22%, la peste 450 de miliarde de euro, profiturile cumulate depasind 7 miliarde de euro. Dintre cele 50 de banci, doar 3 sunt din Romania, numarul fiind aproape dublu in cazul societatilor de asigurari.

 

Mai productivi

Cele mai mari companii din Europa Centrala si de Est au avut impreuna anul trecut mai mult de 2,3 milioane de angajati, cu 0,5% mai mult decat anul precedent. In acelasi timp cifra de afaceri totala a crescut cu aproape 20%, iar profitul net cumulat cu 7%, semn ca productivitatea a devenit un element important al strategiei de dezvoltare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
TOP 500 companii din regiune
/actualitate/top-500-companii-din-regiune-1010333
1010333
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.