Top 10 cele mai bine plătite joburi în următorii 5 ani. Care sunt posturile pentru care companiile vor scoate din buzunar sute de mii de dolari per angajat şi care necesită doar o diplomă de licenţă

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 05 mai 2023 23881 afişări

Top 10 cele mai bine plătite joburi în următorii 5 ani. Care sunt posturile pentru care companiile vor scoate din buzunar sute de mii de dolari per angajat şi care necesită doar o diplomă de licenţă

Noile tehnologii schimbă peisajul muncii într-un ritm „fără precedent. O analiză a World Economic Forum arată că până în 2027, vor fi create 69 de milioane de locuri de muncă la nivel global – dar se aşteaptă ca 83 de milioane să dispară, ceea ce va dulce la un deficit de 14 milioane, scrie CNBC.

Concluziile WEF vin pe baza unui sondaj realizat în rândul a 803 companii care angajează în total 11,3 milioane de oameni din 45 de economii diferite din întreaga lume.

Ascensiunea inteligenţei artificiale generative şi a altor tehnologii inteligente, precum şi dorinţa de a „deveni mai ecologic” vor face ca unele locuri de muncă să cunoască o creştere fulminantă a cererii în următorii cinci ani, iar altele vor fi expuse riscului de a deveni depăşite.

Iată care sunt cele 10 locuri de muncă care se vor bucura de o creştere fulminată în următorii cinci ani şi unde salariile vor exploda:

1. Specialişti în inteligenţă artificială şi învăţare automată

2. Specialişti în sustenabilitate

3. Analişti în domeniul informaţiilor de afaceri

4. Analişti în domeniul securităţii informaţiilor

5. Inginerii Fintech

6. Analişti de date şi oameni de ştiinţă

7. Inginerii în domeniul roboticii

8. Inginerii în electrotehnică

9. Operatori de echipamente agricole

10. Specialişti în transformare digitală

Se preconizează că cererea de specialişti în inteligenţă artificială şi învăţare automată va creşte cu 40%, adăugând aproximativ un milion de locuri de muncă în economia globală în următorii cinci ani, pe măsură ce tot mai multe companii utilizează inteligenţa artificială pentru a automatiza procesele şi pentru a prognoza mai bine cererea clienţilor, printre altele.

În acelaşi timp, eforturile globale de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, inclusiv reglementările de mediu mai stricte, dau naştere la „o multitudine de locuri de muncă ecologice” în toate industriile, cum ar fi specialiştii în sustenabilitate şi inginerii în domeniul energiei regenerabile.

Nu este surprinzător faptul că multe dintre rolurile cu cea mai rapidă creştere se află în sectorul tehnologic, deoarece peste trei sferturi dintre companiile intervievate de WEF au declarat că intenţionează să adopte în cadrul organizaţiilor lor, în următorii cinci ani tehnologii precum analiza big data, cloud computing, AI şi alte tehnologii emergente.

Raportul WEF întăreşte concluziile anterioare ale Biroului de Statistică a Muncii din SUA, care a identificat, de asemenea, locurile de muncă în domeniul datelor şi al energiei regenerabile ca fiind unele dintre joburile cu cea mai rapidă creştere în SUA în următorul deceniu.

Experţii în domeniul securităţii informaţiilor şi analiştii au apărut pe ambele liste, ca două dintre ocupaţiile cu cea mai rapidă creştere până în 2027 şi ca fiind cele mai solicitate roluri în următorul deceniu.

Ambele locuri de muncă, care necesită de obicei o diplomă de licenţă, oferă remuneraţii impresionate. Salariul mediu pentru experţii în securitatea informaţiilor din SUA este de 112.000 de dolari, în timp ce salariul mediu pentru analişti este de 103.500 de dolari, conform BLS.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.