Tomac: Singura câştigătoare în cazul Bâstroe e Rusia. Suntem o ţară mare cu politicieni foarte mici

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 23 februarie 2023 77 afişări

Preşedintele Klaus Iohannis putea închide subiectul Bâstroe în doar câteva ore, prin discuţii directe cu Volodimir Zelenski, declară la RFI eurodeputatul PMP Eugen Tomac. El reproşează liderilor politici de la Bucureşti care au avut reacţii inflamate pe acest subiect că fac jocul Rusiei.

Tomac: Singura câştigătoare în cazul Bâstroe e Rusia. Suntem o ţară mare cu politicieni foarte mici

Relaţiile româno-ucrainene s-au tensionat, pe fondul polemicilor legate de Canalul Bâstroe. Lideri politici de la Bucureşti acuză Kievul că face lucrări de adâncire a Canalului, punând astfel în pericol ecosistemul Deltei Dunării. De partea lor, oficialii ucraineni susţin că nu au încălcat nici un acord şi se declară gata să-i arate României activitatea desfăşurată. Preşedintele Klaus Iohannis spune că înainte să ţină discursuri inflamate, politicienii români să lase experţii să vadă ce este acolo.

„Suntem o ţară mare cu politicieni foarte mici. Este singurul lucru pe care mai trebuia să-l facem, după tot felul de capcane care au fost aruncate în spaţiul public. Acum o lună de zile, toată lumea era preocupată de situaţia minorităţii româneşti din Ucraina, în condiţiile în care atât autorităţile române, cât şi cele ucrainene, cu bună ştiinţă, au neglijat acest subiect timp de 30 de ani. Evident că singurul câştigător din această dispută publică ce poate fi tranşată într-o manieră mult mai civilizată, cu atât mai mult cu cât poate oricând preşedintele Iohannis discuta cu Zelenski orice subiect ce ţine de relaţia bilaterală şi mă mir că nu s-a întâmplat acest lucru până acum, pentru a clarifica orice aspect care evident cu interes vădit poate inflama opinia publică din România, deşi nu am văzut pe nimeni în spaţiul public revoltat de faptul că în Delta Dunării, în România, putem găsi zone puternic poluate, unde nu există nici un fel de măsuri pentru protecţia mediului. Singurul câştigător din această dispută publică este evident Rusia. Rusia îşi doreşte ca Ucraina să aibă relaţii tensionate cu cât mai mulţi vecini. Cine nu înţelege acest element fundamental înseamnă că pur şi simplu, cu voie sau fără,

face un joc extrem de periculos”, spune liderul PMP, europarlamentarul Eugen Tomac.

El consideră că „această chestiune putea fi tranşată pe relaţie bilaterală directă şi evident că preşedintele, coordonatorul politicii externe, putea gestiona foarte eficient în doar câteva ore această chestiune, care trebuia închisă imediat”.

„Evident, dacă partea ucraineană încalcă norme şi reglementări europene şi internaţionale, are obligaţia să sisteze imediat lucrările. Or atât timp cât există această dispută publică, evident că ea nu serveşte nici României, nici Ucrainei

şi obligaţia inclusiv a Comisiei Europene este de a acţiona imediat şi a limpezi lucrurile”

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
tomac,
bâstroe,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.